Ciasto:
25 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 żółtko
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
Nadzienie:
75 dag śliwek węgierek
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Tartę robię również z gotowego ciasta francuskiego.
Na stolnicy wymieszać mąkę, posiekane masło, cukier i sól.
Dodać żółtko, 3 łyżki wody i zagnieść.
Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić na 20 min do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki.
Formę do pieczenia o średnicy 28-30 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem,
ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i posypać cukrem.
Na wierzchu ułożyć owoce i posypać cynamonem oraz cukrem.
Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 st. C.
środa, 23 listopada 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz