środa, 23 listopada 2016
Konfitura z żurawiny
1 kg żurawiny
300 - 400 g cukru
1 szkl. wody
opcjonalnie:
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki soku pomarańczy
Do żurawiny nadają się przyprawy takie jak:
goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa,
czarny pieprz, imbir oraz jabłka, świeże i suszone,
oraz rodzynki i cukier waniliowy.
Włożyć do garnka i zalać woda, następnie smażyć na wolnym ogniu.
aż do rozpadnięcia większości owoców.
Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.
Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać,
pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Ż U R A W I N A
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz