środa, 23 listopada 2016

Konfitura z żurawiny


1 kg żurawiny
300 - 400 g cukru
1 szkl. wody

opcjonalnie:
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki soku  pomarańczy




Do żurawiny nadają się przyprawy takie jak: 
goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa,
 czarny pieprz, imbir oraz jabłka, świeże i suszone,
 oraz rodzynki i cukier waniliowy.



Włożyć do garnka i zalać  woda, następnie smażyć na wolnym ogniu. 
aż do rozpadnięcia większości owoców.
Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.
Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C. 
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać, 
pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

  Ż U R A W I N A   

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurawina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)