piątek, 6 marca 2020
Smalec do chleba z kaczki
skóra i łój z kaczki
sól morska
pieprz
cebula
majeranek
Wymyte i wysuszone skórki kroimy w kostkę troszkę solimy, pieprzymy i wrzucamy na gorącą patelnię.
Smażymy do wytopienia się tłuszczu i zarumienienia się skwarek (ja skwarki wyjmuję).Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy ją do miękkości. Doprawiamy majerankiem...Studzimy i przekładamy do pojemnika.
Smalec kaczy lub gęsi jest zdrowszy od smalcu wieprzowego.
Rosół z kaczki
1/2 kg kaczki
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora (zielona część)
1/2 cebuli (opieczonej nad palnikiem)
2 listki lubczyku
2 suszone grzyby
1/2 łyżki wegety (domowej)
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
natka pietruszki
Kaczkę podziel na kawałki, a następnie zalej je 2 litrami zimnej wody.Zagotuj i zszumuj.
Obierz warzywa,przekrój marchwie i pietruszki na pół w grubości, dodaj do garnka. Dorzuć grzyby, przyprawy i sól. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz i gotuj przez ok. 1,5 godziny.
Gdy rosół jest już gotowy, wyjmij mięso i warzywa. Jeśli lubisz chudy rosół, zdejmij wierzchnią warstwę tłuszczu. Dopraw do smaku.
Rosół najlepiej smakuje z makaronem lub z lanymi kluskami.
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora (zielona część)
1/2 cebuli (opieczonej nad palnikiem)
2 listki lubczyku
2 suszone grzyby
1/2 łyżki wegety (domowej)
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
natka pietruszki
Kaczkę podziel na kawałki, a następnie zalej je 2 litrami zimnej wody.Zagotuj i zszumuj.
Obierz warzywa,przekrój marchwie i pietruszki na pół w grubości, dodaj do garnka. Dorzuć grzyby, przyprawy i sól. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz i gotuj przez ok. 1,5 godziny.
Gdy rosół jest już gotowy, wyjmij mięso i warzywa. Jeśli lubisz chudy rosół, zdejmij wierzchnią warstwę tłuszczu. Dopraw do smaku.
Rosół najlepiej smakuje z makaronem lub z lanymi kluskami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...