sobota, 10 maja 2014

Karkówka pod cebulowa pierzynką.....................a'la Gocha


1 kg ładnej, niezbyt tłustej karkówki
5 dużych cebul
1 łyżka smalcu
sól, pieprz,
słodka czerwona papryka, pieprz cayenne
cukier
1 duży liść laurowy
2 – 4 łyżki  wody lub bialego wytrawnego wina



Karkówkę opłukać, osuszyć , pokroić w dosyć grube plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem z obu stron
 i wstawic pod przykryciem na noc do lodowki.
Piekarnik nagrzać do 180°C
 Na dużej patelni rozgrzać  smalec i na dosyć mocnym ogniu obsmażyć plastry karkówki z obu stron,


  Gorące kawałki mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywa lub przykryc folia aluminiowa
Wlać wode lub  białe wino. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.

Cebule obrać i pokroić w półplasterki i podsmazyc (zeszklic).
Wsypać  sol, pieprz,  cukier, szczyptę pieprzu cayenne i dobrze wymieszać. 
Naczynie z karkówką wyciągnąć z piekarnika, mięso przełożyć podsmażoną cebulą, 




dodać pokruszony listek laurowy  i jezeli cały płyn odparował to wlać jeszcze ociupinke wody lub wina.
Ponownie przykryć i wstawić do piekarnika na 30 – 40 minut.
Miesko musi byc mieciutkie ale nie podpieczone i suche!




Ja podaje z purre z ziemniaczkow i ze szpinakiem!(pierwsze zdjecie)Pycha...........

Tarta z fenkułem ..............a'la Gocha


Skladniki:

fenkuł  2 szt. 
cebula  2 szt. 
śmietana  150 ml
jajka 2 - 3 szt. 
mąka pszenna 250 gram
maslo 125 gram
ser cheddar 60 gram
koper świeży siekany 3 łyżki
olej do smażenia
sól morska,pieprz 



Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę wsypac do miski, dodac starty ser, schłodzoną margarynę , jajo, sól do smaku i szybko zagniatamy.
Ciasto rozwałkowac na wielkość formy i wylepic na  brzegi. Nakłuc widelcem i podpiec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym
 do 180°C.


Fenkuł pokroic w piórka, cebule w pół-krążki, 

Na patelni rozgrzac olej, wrzucic cebule, zeszklic . Posolic i posypac sporą ilością pieprzu.

Śmietanę mieszac z jajkami i koperkiem, doprawicy solą i pieprzem.

Na upieczone ciasto nalozyc farsz i zalacy  śmietaną. 

Zapiec 30 min. w temp.180°C 



Kiszenie barszczu z buraków a'la Gocha

skladniki:
 1½ kg buraków cwiklowych,
 1 mala marchewka
 3 - 4 zabkow czosnku,
 1 lyzke cukru,
 1 lyzeczke soli,
 okolo 2 l wody (woda musi pokryc buraczki)
 1 kromka chleba razowego
 listek laurowy,4 -5 ziarenek ziela angielskigo,kawalek chrzanu,kawalek imbiru,szczypte kminku

Buraki wyszorowac ,obrac cienko, pokroic w plastry, wlozyc do kamiennego garnka lub szklanego sloja dodajac
 jarzyne i przyprawy. Zalac przegotowana ciepla woda.
Dodac kawalki chleba razowego ze skórka (najlepiej na zakwasie), przykryc podziurkowanym papierem lub gaza,
 pozostawic w cieplym pomieszczeniu (18 – 20°C)na 4 - 5 dni  



Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)