1 kg ładnej, niezbyt tłustej karkówki
5 dużych cebul
1 łyżka smalcu
sól, pieprz,
słodka czerwona papryka, pieprz cayenne
cukier
1 duży liść laurowy
2 – 4 łyżki wody lub bialego wytrawnego wina
Karkówkę opłukać, osuszyć , pokroić w dosyć grube plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem z obu stron
i wstawic pod przykryciem na noc do lodowki.
Piekarnik nagrzać do 180°C
Na dużej patelni rozgrzać smalec i na dosyć mocnym ogniu obsmażyć plastry karkówki z obu stron,
Gorące kawałki mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywa lub przykryc folia aluminiowa
Wlać wode lub białe wino. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.
Cebule obrać i pokroić w półplasterki i podsmazyc (zeszklic).
Wsypać sol, pieprz, cukier, szczyptę pieprzu cayenne i dobrze wymieszać.
Naczynie z karkówką wyciągnąć z piekarnika, mięso przełożyć podsmażoną cebulą,
dodać pokruszony listek laurowy i jezeli cały płyn odparował to wlać jeszcze ociupinke wody lub wina.
Ponownie przykryć i wstawić do piekarnika na 30 – 40 minut.
Miesko musi byc mieciutkie ale nie podpieczone i suche!