sobota, 10 maja 2014

Karkówka pod cebulowa pierzynką.....................a'la Gocha


1 kg ładnej, niezbyt tłustej karkówki
5 dużych cebul
1 łyżka smalcu
sól, pieprz,
słodka czerwona papryka, pieprz cayenne
cukier
1 duży liść laurowy
2 – 4 łyżki  wody lub bialego wytrawnego wina



Karkówkę opłukać, osuszyć , pokroić w dosyć grube plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem z obu stron
 i wstawic pod przykryciem na noc do lodowki.
Piekarnik nagrzać do 180°C
 Na dużej patelni rozgrzać  smalec i na dosyć mocnym ogniu obsmażyć plastry karkówki z obu stron,


  Gorące kawałki mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywa lub przykryc folia aluminiowa
Wlać wode lub  białe wino. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.

Cebule obrać i pokroić w półplasterki i podsmazyc (zeszklic).
Wsypać  sol, pieprz,  cukier, szczyptę pieprzu cayenne i dobrze wymieszać. 
Naczynie z karkówką wyciągnąć z piekarnika, mięso przełożyć podsmażoną cebulą, 




dodać pokruszony listek laurowy  i jezeli cały płyn odparował to wlać jeszcze ociupinke wody lub wina.
Ponownie przykryć i wstawić do piekarnika na 30 – 40 minut.
Miesko musi byc mieciutkie ale nie podpieczone i suche!




Ja podaje z purre z ziemniaczkow i ze szpinakiem!(pierwsze zdjecie)Pycha...........

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)