czwartek, 30 sierpnia 2018

CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA lub drożdżowe dla leniwych



Ciasto:
4 i 1\2  szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
4 roztrzepane jajka
1  szkl. oleju
3/4 szkl. letniego mleka
10 dkg. drożdży
cukier waniliowy
szczypta soli
drobne owoce

Kruszonka:
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru

Na dno szerokiej miski pokruszyć drożdże. 
Następnie posypać cukrem, polać roztrzepanymi  jajkami, olejem i letnim  mlekiem, przesianą mąką i solą. 
 Należy zachować taką samą kolejność składników!!!
Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni naczynia
Naczymie  przykrywamy lnianą ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu.
 Zapominam o nim na trzy godziny...
Po tym czasie krótko (!) mieszamy zawartość.
 Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozkładamy równomiernie, na ciasto dajemy owoce. 


Na wierzchu ciasta rozkładamy kruszonkę. 
Ciasto pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto mocno rośnie w piekarniku.
Gotowe studzić na kratce.

Placuszki z piersi kurczaka...





1 duża pierś z kurczaka
1  cebula
kilka pieczarek 
2 jajka
3 łyżki mąki 
20 dag startego żółtego sera 
sól i pieprz do smaku
przyprawa do kurczaka
masło klarowane  do smażenia


Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, cebulę i pieczarki również. 
Dodać starty, żółty ser. Wszystko razem wymieszać.
Dodać rozkłucone  jajka i mąkę . Doprawić .
Nakładać łyżką na patelnię formując placuszki i piec z po obu stronach na wolnym ogniu do zarumienienia.
Układać na ręczniku papierowym .

Mleka roślinne...przepisy!



SOJOWE z okarą

1 szklanka soi
6 szklanek wody
 1 opakowanie cukru waniliowego

Soję namaczam na noc. Następnie odlewam wodę, dodaję szklankę świeżej wody i miksuję 
wodę z soją na gładko.
 Do masy dodaję pozostałą ilość wody i gotuję na małym ogniu przez ok. 30 minut.
 Podczas gotowania często mieszam, pilnuję podnoszącej się piany. 
Po ugotowaniu odstawiam do ostygnięcia aby go było można odcisnąć.
 Mleko sojowe odcedzam przez gazę i odciskam to co pozostanie na gazie.
Okarę można wykorzystać do zrobienia tofu, pasztetu...

 Jeśli chce uzyskać tłusty napój, to stosuje proporcje:

1/2 naczynia ziaren + 1/2 naczynia wody = mleko tłuste i geste, do kremów, jogurtów itp.

Mniej tlusta konsystencje dadza ponizsze proporcje:

1/3 naczynia ziaren + 2/3 naczynia wody = mleko do kawy, owsianek


OWSIANE

1 część płatków owsianych
4 części przegotowanej, przestudzonej wody
opcjonalnie: wanilia, cukier, stewia lub sól

Wersja „bez gotowania”:

platki owsiane przesypujemy do sloja, zalewamy jedna czescia wody i przyprawiamy wg uznania
odstawiamy przykryte gaza lub sciereczka w temperaturze pokojowej na cala noc
rano miksujemy platki z woda, a nastepnie dolewamy reszte wody
odcedzamy przez zlozony plat gazy i mamy gotowy napój

Wersja „gotowana”:

platki owsiane gotujemy na papke w jednej czesci wody
miksujemy papke
dolewamy pozostala wode

OWSIANE z orzechami laskowymi

1 litr wody 
50 g płatków owsianych lub namoczonych ziaren owsa 
50 g mielonych orzechów laskowych

platki wsyp do blendera i rozdrobnij lub zmiksuj blenderem namoczone ziarno owsa. Przesyp do sloja lub miski, lacznie z mielonymi orzechami i zalej goraca woda. Odstaw calosc na ok. 30 minut.

KOKOSOWE

100 g wiórków kokosowych (moczonych przez noc),
800 l wody.

Po nocnym moczeniu nie zlewaj wody z wiórków, ale przelej całość do garnka i podgrzewaj mniej więcej do 60 stopni C. Następnie zmiksuj masę blenderem na gładko. Przelej całość przez złożoną gazę i przechowuj w szklanej butelce w lodówce

MIGDAŁOWE

1 szklanka migdałów blanszowanych (moczonych przez noc),
4 szklanki wody,
3 łyżki syropu klonowego.

Całość zblęduj, a następnie przelej przez gazę. Serek migdałowy idealnie nadaje się jako farsz do naleśników, dodatek do ciast, ciasteczek i pasztetów wegańskich. Można nim również smarować chleb.

JADLANE

1/2 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
1 /2szklanka nerkowców lub migdalów (moczonych przez noc),
1 /1lyzeczka ekstraktu waniliowego lub miazsz z 1 laski wanilii,
1i 2/3 szklanki wody,
2 suszone daktyle,
szczypta soli.

Wszystkie skladniki zblenduj, nastepnie przelej przez zlozona gaze i przechowuj w szklanej butelce w lodówce.

SEZAMOWE

100 g bialego sezamu
4 szklanki przegotowanej zimnej wody
szczypta soli
do smaku syrop z agawy

Sezam wypłucz pod bieżącą wodą, namocz i odstaw na 4–5 godzin. Następnie dolej szklankę wody i dokładnie zmiksuj. Stopniowo dolewaj wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecedz i ewentualnie dosłódz syropem z agawy.

SOJOWE z płatkami owsianymi

szklanka ekologicznych ziaren soi
zimna woda
4 szklanki goracej wody
2 lyzki platków owsianych
szczypta soli

Jak wykonać Soje wypłucz i mocz przez cala noc. Rano ponownie wypłucz i pozbądz się łusek. Wsyp odsączone do blendera. Dodaj płatki owsiane, gorącą wodą i miksuj na gładki płyn. Ułóż na garnku sito wyłożone kawałkiem nylonu i przecedz płyn. Doprowadz do wrzenia i usuń powstałą pianę. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Wsyp szczyptę soli, ostudz. Możesz rozcieńczyć woda, jeśli jest za gęste.

Kućmok, kucia, babka ziemniaczana...

Kućmok, kucia, babka ziemniaczana...
ciasto jak na placki ziemniaczane!

6 sporych ziemniaków
1 cebula
2 jajka
kilka plasterków boczku
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz,gałka muszkatołowa i majeranek do smaku

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce tak jak na placki ziemniaczane, odcisnąć nadmiar wody. 
Cebulę drobno pokroić,  dodać do ziemniaków. Do masy wbić jajka, wsypać mąkę, przyprawić i dokładnie wymieszać. 
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plasterkami boczku, wlać masę, wyrównać,
Piec 1 godzinę w 160 stopni C z termoobiegiem.
Do suchego patyczka.
Odczekać 10-15 minut aby ciasto stężało.

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem

150 g kaszy jaglanej
300 ml mleka roślinnego/wody/lub mleka bez laktozy 
2-3 szklanki duszonych jabłek z cynamonem
lub 4-5 jabłek pokrojonych w plasterki
kilka suszonych śliwek, daktyli, moreli
2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
2-3 łyżki ksylitolu



Kaszę prażymy na suchej patelni, zalewamy płynem, dodajemy słodzik i gotujemy do miękkości
Odstawiamy na bok aby lekko przestygła.
Formę do zapiekania  smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy 1/2 kaszy jaglanej i
nakładamy duszone jabłka, a na wierzch resztę kaszy jaglanej,
Na to układamy wiórki masła.Można też kilka plasterków jabłka...



Pieczemy 30 minut  w temperaturze 180 stopni.

poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Paszteciki z mięsem w cieście francuskim



500 g mięsa mielonego wołowego
500 g mięsa mielonego drobiowego
lub 1 kg mielonej baraniny
1 cebula 
1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików
1 mały koncentrat pomidorowy
4 płaty ciasta francuskiego
sól, pieprz, granulowany czosnek, suszona pietruszka 
curry, ostra papryka, przyprawa turecka kofta
czarnuszka, kminek do posypania





Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)