Zasmażka do gumbo czyli roux
Najlepiej zasmażyć samą mąkę na grubej żeliwnej patelni, aż uzyska kolor ciemnobrązowy (nie można jej jednak spalić).
Świeżo przygotowaną, gorącą zasmażkę należy rozprowadzać zimną cieczą. Ciecz ta będzie stopniowo wnikać w mąkę,
jednocześnie ją związując.
Zimną zasmażkę należy z kolei rozprowadzać cieczą gorącą.
Tłuszcz topi się stopniowo, uwalniając krok po kroku drobinki mąki, które wchłoną ciecz, nadając jej odpowiednią strukturę.
Gumbo to gesty gulasz z warzywami
2 lyzki masla
3 zabki czosnku
2 cebule, drobno posiekane
niecala szklanka posiekanego selera
0.5 kg okry
cwierc kostki masla
cwierc szklanki maki
0.25 kg wolowiny pokrojonej w kostke albo kurczaka
2 litry wody
1 puszka pomidorów (z zalewa)
1 lyzeczka cukru
2 lyzki posiekanej naci pietruszki
1 galazka swiezego tymianku
szczypta soli
2 listki laurowe
pól lyzeczki pieprzu cayenne
pól lyzeczki czarnego pieprzu
25 dag pikantnej, mocno wedzonej kielbasy, pokrojonej w grube plastry
25 dag filetów z kraba
0.5 kg krewetek
1 lyzeczka ostrego sosu albo proszku chili
kilka lyzek sosu Worcestershire albo maggie
pól cytryny
W rondlu rozpuscic maslo. Usmazyc cebule, czosnek, seler i okre, czesto mieszajac. Odstawic.
W drugim duzym garnku zrobic zasmazke z masla i maki (czyli usmazyc make w masle, mieszajac).
Dodac warzywa z rondla i wolowine. Dusic az warzywa beda miekkie, a mieso przybierze kolor brazowy.
Dodac wode, pomidory z puszki wraz z zalewa oraz cukier. Doprawic pietruszka, tymiankiem, liscmi laurowymi, sola i pieprzami.
Zagotowac, potem zmniejszyc ogien i dusic przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszajac.
Dodac krewetki, mieso kraba i kielbase. Dodac ostry sos i maggi, a takze sok z cytryny.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gumbo