niedziela, 15 grudnia 2013

Gumbo III.........................ragoût

Zasmażka do gumbo czyli roux:





Przepis amerykansk i(przepisow jest tyle ilu kucharzy!)








1/3 szklanki maki
 1/4 szklanki  smalcu z boczku

 1/3 szklanki drobno posiekanego selera
1 duza cebula, grubo posiekane
 1 duza zielona papryka, grubo posiekane
 1 zabek czosnku, mielonego
 25 dag kielbasa andouille, w plasterkach
 4-5 szklanki wody
 2i1/2 kostki bulion wolowy
 1  lyzeczka cukru bialego
 sól do smaku
1/2 lyzeczki pieprzu 
 1/4 lyzeczki Cajun 
 1-1/2 laurowe
 1/4 lyzeczki suszonych lisci tymianku
 3-4 lyzki duszone pomidory
1 puszka sos pomidorowy(przecier)



 2-1/2 lyzeczki smalcem boczku
 1 opakowanie mrozonych cietej okry
 2-1/2 lyzeczki octu destylowanej
 20 dag niegotowane  krewetki,
 2-1/2 lyzeczki sosu Worcestershire

 Zrób zasmazke przez ubijania make i  smalcem  razem w duzym, ciezkim rondlu na srednim ogniu,
 tworzac gladka mieszanki. Gotowac zasmazke, ciagle ubijajac, az zmieni kolor na  brazowy kolor 
Moze to zajac 20 do 30 minut; ogladac uwaznie zeby nie spalic. Zdjac z ognia, nadal ubijajac, 
az mieszanina przestanie siegotowac.
Wrzuc seler, cebule, zielona papryke i czosnek  (posiekane)do garnka
 Wymieszac warzywa  i wymieszac z kielbasa. Doprowadzic mieszanine do wrzenia na srednim ogniu i gotowac, 
az warzywa beda miekkie, 10 do 15 minut. Zdjac z ognia i odstawic.
Doprowadzic wode i bulion wolowy kostki do wrzenia w duzym garneku.






 Mieszac az do rozpuszczenia kostki bulionowe 
 Zmniejszyc ogien do wrzenia, i wymieszac z cukrem, sola, pieprzem, sosem Cajun ,
 liscie laurowe, tymianek, duszonymi pomidorami i sosem pomidorowym. Zupe gotowac na malym 
ogniu przez 1 godzine; wymieszac 2 lyzeczki proszku  gumbo 
Tymczasem stopic 2 lyzki smalcem boczek na patelni i gotowac okra z octem na srednim ogniu przez 15 minut, 
wyjac lyzka cedzakowa okre, i wrzucic do garnka z gumbo . Dodac  kreweteki i sos Worcestershire,
 gotowac, az smaki sa wymieszaja okolo 45 minut. Tuz przed podaniem wymieszac z 2  lub wiecej lyzeczkami proszku gumbo.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)