wtorek, 13 sierpnia 2013

Oliwne ciasto czekoladowe..................................GÂTEAU DE CHOCOLAT

Skladniki 
150 ml oliwy
3 jajka
150-200 g cukru 
50 g dobrego, ciemnego kakao w proszku
125 ml wrzatku
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
150 g mielonych migdalów 
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 lyzeczki kandyzowanej skórki pomaranczowej (mój dodatek)
Piekarnik rozgrzac do 170°C. Spód tortownicy wylozyc papierem do pieczenia.

Kakao zalac 125 ml wrzatku i wymieszac na gladka paste, przestudzic i dodac ekstrakt waniliowy.

Do miski wlac 150 ml oliwy, dodac 3 jajka oraz cukier i ubijac trzepaczka do uzyskania gladkiej, puszystej masy. Dodac mase kakaowa i ubijac do polaczenia skladników. Dosypac migdaly, sode i sól i delikatnie przemieszac lopatka lub lyzka. Na koncu wmieszac skórke pomaranczowa

Mase przelac do tortownicy. Piec w 170°C przez okolo 45 - 50 minut, az do momentu, gdy patyczek wyjety z ciasta nie bedzie mokry, najwyzej bedzie na nim kilka lepkich, czekoladowych okruchów.

Wyjac z piekarnika, studzic 10 minut, a nastepnie odciac nozem przy sciankach i wyjac z tortownicy. Podawac oprószone cukrem pudrem,

Jabłecznik z malinami i orzechami na kruchym cieście.....................Tarte aux framboises et les noix



Składniki:

0,5 kg mąki
100 g cukru
200 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego

1 szklanka malin - dałam mrożone
1 l słoik musu jabłkowego

250 ml śmietany kremówki 36%
100 g zmielonych orzechów 
100 g cukru pudru

cukier puder do posypania 

Przygotowanie:
Blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia
wsypać mąkę do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, wkroić jak najdrobniej zimne masło, dodać jajko i zagnieść kruche ciasto, po czym włożyć do lodówki na 30 minut
Następnie rozwałkować je na wielkość blachy i podpiec w 180 stopniach około 15 minut
Ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder , jeszcze chwilę poubijać, dodać orzechy, wymieszać.
Zmniejszyć temperaturę do 150°C
Na podpieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowym, równo rozsmarować, rozsypać maliny i wyłożyć masę orzechową
Piec około 50-60 minut , wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia/
Posypac cukrem pudrem.



Zdjecie z innego blogga!

Kruche ciasto z pianka budyniową i malinami.........................Gâteau-pouding aux framboises


Kruche ciasto:
280g maki
280g masla
3 lyzeczki cukru pudru
5 zoltek
2 lyzeczki proszku do pieczenia 

- maslo w temp pokojowej kroimy w kostke. do duzej miski przesiewamy makê,
dodajemy maslo i pozostale skladniki, szybko zagniatamy i formujemy kulê.
dzielimy ja na dwie czêsci - mniej wiêcej 60% i 40%, owijamy w aluminiowa foliê i wstawiamy do zamrazarki (u mnie na 3h)
- blaszkê smarujemy lekko mas³lm, wykladamy papierem do pieczenia i wiêksza czêsæ ciasta
 (60%) wyciagamy z zamrazarki i scieramy na grubej tarce
wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 190°C (termoobieg)
- po upieczeniu zostawiamy do calkowitego wystudzenia


Budyniowa pianka:
70g proszku budyniowego waniliowego bez cukru
5 bialek
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju 

Dodatkowo: 
300g malin
cukier puder do oprószenia

- bialka ubijamy na sztywna pianê, a nastêpnie stopniowo dodajemy po 1-2  lyzki cukru i
caly czas miksujemy na duzych obrotach
- dodajemy proszki budyniowe i dalej miksujemy
- olej wlewamy delikatnie i miksujemy do jednolitego polaczenia siê wszystkich skladnikowi
- na zimny spód równo wykladamy  pianê, a nastêpnie maliny (wczesniej ich nie rozmrazamy),
 które ukladamy otworkami do góry
- pozostala czesc ciasta (40%) równiez scieramy na gore
- wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut w 190°C ( termoobieg)
- po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy na zimno



Moja uwaga:
Jezeli nie macie piekarnika z termoobiegiem to trzeba podniesc temperature o 20°C

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)