70 g suszonych grzybów
1 łyżka bułki tartej
1 szt cebuli
220 ml wody
400 g mąki pszennej typ 450
0.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
pieprz i sól
Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie zlewamy wodę i dokładnie płuczemy nasze grzyby.
Ponownie zalewamy je zimną wodą i stawiamy garnek na małym ogniu. Gotujemy do miękkości.
Ugotowane grzyby odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Siekamy drobniutko.
W między czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę, którą smażymy na małym ogniu na złoto.
Posiekane grzybki, usmażoną cebulkę i łyżkę bułki tartej dokładnie ze sobą mieszamy.
Doprawiamy farsz do smaku: odrobiną soli i pieprzu.
Przygotowujemy ciasto:
przesiewamy mąkę i stopniowo dolewamy ciepłą wodę wymieszaną z solą i z olejem.
Mieszamy wszystko najpierw za pomocą łyżki silikonowej czy drewnianej, a jak już zacznie się formować jednolita masa przechodzimy do wyrabiania ciasta rękoma.
Wyrobione ciasto pozostawiamy na 30 min żeby odpoczęło.
Ciasto wałkujemy na cienki placek i malutkim kieliszkiem odciskamy placuszki. Do jednego placuszka powinno się zmieścić około pół łyżeczki farszu. Zlepiamy w połowie placuszek, tak że powstaje pierożek i zlepiamy ze sobą dwa końce.
Najłatwiej jest to zrobić owijając pierożka wokół palca wskazującego, wtedy łatwo jest nadać mu kształt uszka i ładnie zlepić końce pierożka.