czwartek, 23 stycznia 2020

Tradycyjne uszka z grzybami


70 g suszonych grzybów
1 łyżka bułki tartej
1 szt cebuli

220 ml wody
400 g mąki pszennej typ 450
0.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
pieprz i sól

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.




 Po tym czasie zlewamy wodę i dokładnie płuczemy nasze grzyby.
 Ponownie zalewamy je zimną wodą i stawiamy garnek na małym ogniu. Gotujemy do miękkości.
Ugotowane grzyby odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Siekamy drobniutko.
W między czasie obieramy i kroimy w kostkę  cebulę, którą smażymy na małym ogniu na złoto.
Posiekane grzybki, usmażoną cebulkę i łyżkę bułki tartej dokładnie ze sobą mieszamy.
 Doprawiamy farsz do smaku: odrobiną soli i pieprzu.
Przygotowujemy ciasto:
 przesiewamy mąkę i stopniowo dolewamy ciepłą wodę wymieszaną z solą i z olejem.
 Mieszamy wszystko najpierw za pomocą łyżki silikonowej czy drewnianej, a jak już zacznie się formować jednolita masa przechodzimy do wyrabiania ciasta rękoma.
Wyrobione ciasto pozostawiamy na 30 min żeby odpoczęło.
 Ciasto wałkujemy na cienki placek i malutkim kieliszkiem odciskamy placuszki. Do jednego placuszka powinno się zmieścić około pół łyżeczki farszu. Zlepiamy w połowie placuszek, tak że powstaje pierożek i zlepiamy ze sobą dwa końce.
 Najłatwiej jest to zrobić owijając pierożka wokół palca wskazującego, wtedy łatwo jest nadać mu kształt uszka i ładnie zlepić końce pierożka.


Domowy włoski makaron jajeczny z semoliną



300 g semoliny 
 200 g mąki pszennej
 5 dużych jajek
 3 łyżki oliwy
 3 łyżki wody
 1 łyżeczka soli



Semolinę wsypać do miski i wbić jajka. Po dokładnym wymieszaniu widelcem pozwolić jej lekko zmięknąć przez 30 minut.
Następnie wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem.
 Odłożyć na 15 minut by odpoczęło
. Po tym czasie rozwałkować cieniutko i kroić makaron
 Jeśli chcemy nitki wówczas kroimy ciasto w pasy (o takiej szerokości w jakiej ma być długość nitki) posypane mąką układamy jeden na drugim i drobno cienko kroimy w paseczki-nitki.





 Jeśli chcemy tagliatelle wówczas rozwałkowane ciasto podsypujemy mąką i składamy zawijając je kilka razy. Kroimy kawałki o pożądanej szerokości i szybko je rozwijamy....

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)