środa, 14 kwietnia 2021

PARATHA ...........(Indyjskie plack,i chlebki )

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,

1 szklanka mąki pszennej zwykłej,

1 łyżka oleju,

1/2 łyżeczki soli,

ok. 3/4 szklanki wody










Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać olej i sól. Stopniowo dodając wodę, zagnieść miękkie i gładkie ciasto bez grudek. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.


Ciasto podzielić na 6 równych części-kulek. Nadzienie serowe podzielić analogicznie na 6 kulek. Każdą kulkę ciasta ułożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 8 cm. Na środku ułożyć farsz, następnie ciasto zlepić na górze tak, by farsz znalazł się zamknięty w środku. Za pomocą dłoni nadać sakiewce kształt kulki. 






Każdą kulkę  ułożyć na oprószonym mąką blacie złączeniem do dołu, lekko rozpłaszczyć dłonią i delikatnie rozwałkować na blacie na płaski, okrągły placek o średnicy ok. 18 cm.

Rozgrzać suchą patelnię i ułożyć na niej 1 chlebek. Opiekać ok. 30 sekund, następnie obrócić na drugą stronę, a przypieczoną stronę delikatnie posmarować olejem za pomocą pędzelka. Smażyć kilkadziesiąt sekund, następnie ponownie obrócić, delikatnie skropić olejem i dociskając płaską łopatką, smażyć kolejne kilkadziesiąt sekund. Chlebek powinien się "napuszać" pod wpływem temperatury na patelni, a jego powierzchnia powinna być pokryta brązowymi kropkami. 





Ja dodaję czasem zieloną cebulkę....bo tak lubię! :)

wtorek, 13 kwietnia 2021

Świderki francuskie z makiem....szybki deser!

 Składniki

2 prostokątne płaty ciasta francuskiego

250g gotowej masy makowej z bakaliami

białko jajka





 Na jednym  kawałku ciasta francuskiego rozprowadzić równomiernie masę makową.

 Drugi posmarować połową roztrzepanego białka.

 Ciasto z makiem przykryć drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dół.

 Docisnąć do siebie  obydwa ciasta.

Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski grubości 3-4 cm. (u mnie wyszło 10 pasków

 Każdy pasek chwytamy z dwóch stron i zwijamy w spiralę (skręcając w przeciwne strony).

Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym białkiem.

Piec ok.15-20 min. do zrumienienia w temperaturze 200 st. 





Świderki można polać polewą lub lukrem....  :)

Likier kawowo-kajmakowy - przepis na Thermomix

 Składniki

300 g masy kajmakowej

250 g śmietany, min. 30% tłuszczu

120 g espresso, zaparzonego

350 g wódki






Do naczynia miksującego włożyć masę kajmakową, dodać śmietanę i espresso, podgrzewać 5 min/70°C/obr. ...

Dodać wódkę, wymieszać 30 s/obr. ...

Likier kawowo-kajmakowy przelać do butelek. Przechowywać w lodówce, podawać w kieliszkach do likieru.

Konfitura pomarańczowa ....marmolada pomarańczowa

 Składniki:

-Pomarańcze 12 (średniej wielkości)

-Woda 1 i ½ litra

-Skórka z 1 cytryny 

-Sok z cytryny 3-4 łyżki stołowe

-Cukier 1 i ½ kg





-Umyj i wysusz pomarańcze.

-Pociąć pomarańcze na dwie połowy i za pomocą wyciskarki do soków wycisnąć jak najwięcej soku (ok. 1 litr) i odstawić.





-Za pomocą ostrego noża odetnij grubą białą pestkę wokół każdej pomarańczy i drobno pokrój każdy pasek pomarańczy tak cienko, jak to możliwe i odłóż na bok do późniejszego użycia.

-W garnku dodaj sok pomarańczowy,  skórkę pomarańczy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

-Umieść podwójną warstwę gazy / muślinu w misce i włóż odłożone, białe części pomarańczy razem z pestkami do miski. Zawiąż ten „worek pektynowy” i włóż do garnka, zagotuj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

-Wyjmij torebkę z pektyną i wciśnij do garnka przed wyrzuceniem torebki, a następnie gotuj bez przykrycia przez 25-30 minut.

-Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 2 godziny lub do zgęstnienia, mieszając w międzyczasie.


Konfitura pomarańczowa.....

 Składniki

6 dużych pomarańczy lub 7 mniejszych

około 500 g cukru

pół litra wody

sok z jednej cytryny





Pomarańcze umyj, a następnie obierz cienko nożykiem szczelinowym.

Skórki włóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut (jeśli używasz pomarańcze ekologiczne możesz pominąć ten etap).

Wyjmij skórki na sito i przelej zimną wodą - pokrój w cienkie paseczki ....

Pomarańczom obetnij "dupki", postaw na desce do krojenia i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.

Trzymając pomarańczę nad miską wykrój fileciki pomarańczy spomiędzy błonek, a na koniec dodatkowo wyciśnij sok z pozostałych resztek - tak zrób ze wszystkimi pomarańczami.

W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj cząstki pomarańczy z sokiem oraz pokrojone skórki - gotuj przez około 2 godziny, a następnie odstaw na noc do wystudzenia.

Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę - przez około 1-2 godziny - gdy konfitura zgęstnieje dodaj do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj - ponownie zagotuj.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)