poniedziałek, 11 listopada 2013
Tarta normandzka (szarlotka).........................Tarte aux pommes normande
Do ciasta :
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
Na nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 100 g migdałów mielonych
- 100 g śmietany kremówki
- pół kieliszeka calvados
- 30-40 g migdałów w platkach
W misce ubić jajka widelcem. Dodac sól i cukier. Mieszać drewnianą łyżką, aż stanie się puszyste.
Dodac mąkę na raz i wymieszać wszystko . Sciskac ciasto między palcami, aż zrobi sie jak piasek.
Pokroic masło na małe kawałki i razem zagnieść. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk (jeśli sie klei dodać trochę mąki).
Roztoczyc ciasto na posypanej mąką powierzchni i wlozyc do formy. Rozgrzac piekarnik do 220 ° C.
Pokroić jablka w cienkie plasterki . Ulozyc je na ciescie tak aby nieco zachodzily na siebie.W misce ubić jajka.
Dodać cukier i czesc migdały, świeża śmietane i Calvados. Wylać na jabłka. . Posypać platkami migdałowymi .
Piec w piekarniku przez 25 minut
Szarlotka owsiana...............................Tarte aux pommes
Na spód:
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
115 g masła rozpuszczonego
1 łyżka ekstraktu waniliowego (ja dałam kilka kropel esencji waniliowej)
1 łyżka wody
Nadzienie:
1,5 l prażonych jabłek z cynamonem
Na kruszonkę:
2 szklanki płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
80 g masła
1/4 szklanki cukru
Płatki owsiane zmielic (w mlynku do kawy lub blenderze) do uzyskania grubej mąki.
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier, w drugiej misce składniki
mokre: rozpuszczone masło, ekstrakt i wodę.
Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć ciasto, wgniatając je palcami w dno i boki.
Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać ok. 15 minut.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: wymieszać razem miękkie masło, cynamon, cukier oraz płatki owsiane.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać kruszonką.
Piec kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (płatki łatwo się przypalają więc należy kontrolować pieczenie ciasta!).
Przed podaniem dobrze wystudzić.
Szarlotka mocno cynamonowa.........................tarte aux pommes cannelle !
4 szklanki mąki
3 jajka + 2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg masła pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżka śmietany
1/2 szklanki cukru
ok. 2 kg jabłek kwaskowatych
1/2 szklanki soku bananowego
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mielonego cynamonu
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy . Dzielimy je na dwie równe porcje i wkładamy na 1 h do lodówki.
Pierwszą cześć ciasta wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i
wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 160*C.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do rondla o grubym dnie. Zalewamy sokiem bananowym.
Dosypujemy cukier i cynamon. Prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż jabłka się rozgotują.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy masę jabłkową aby nie było grudek.
Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową.
Druga czesc ciasta scieramy na tarce lub walkujemy i wykladamy na wierzch szarlotki.
Pieczemy szarlotkę przez ok. 25-30 minut w piekarniku 170*C.
Posypujemy jeszcze ciepla cukrem pudrem.
.Cynamonowa szarlotka....................Tarte aux pommes cannelle
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
185 g masla (miekkiego)
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1/2 lyzeczki cynamonu
Farsz:
4 jablka
1 lyzka cukru
1/4 lyzeczki cynamonu
1/4 szklanki dzemu morelowego
Miekkie maslo, cynamon i cukier zmiksowac na gladka kremowa mase.
Dodac jajka i caly czas ubijac, aby masa byla jednolita.
Nastepnie dodac przesiana make, proszek do pieczenia, mleko i ponownie zmiksowac na gladka mase.
Tortownice o srednicy ok. 23 cm wylozyc papierem do pieczenia, przelozyc mase.
Obrane jablka, przekroic na polówki i usunac gniazda nasienne. Nastepnie ponacinac je w gesta harmonijke,
Ulozyc na ciescie i posyacp cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec okolo 50 minut.
Po tym czasie wyjac ostroznie ciasto, posmarowac je podgrzanym dzemem morelowym i wstawic z powrotem do piekarnika na 10-15 minut
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...