sobota, 1 lutego 2020

Owoce pod kruszonką - przepyszne fit crumble




SKŁADNIKI

3 jabłka
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka płatków migdałów
1-2 łyżki miodu bądź syropu z agawy (ja nie lubię miodu, więc użyłam syropu. Uwaga: nie nadaje się tu ani ksylitol ani cukier, bo chodzi o płynność)
2 łyżki cynamonu
garść malin 
2 łyżki orzechów 
1 łyżka mąki (może być pełnoziarnista, kokosowa)



 PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.
Do naczynek do zapiekania wrzucamy starte jabłka  i posypujemy 1,5 łyżki cynamonu. Mieszamy.
W osobnej miseczce mieszamy płatki, posiekane orzechy i dodajemy do tego mąkę, 1,5 łyżki cynamonu a następnie syrop/miód. Dokładnie mieszamy. Wszystko powinno się zlepić, ale na pewno nie całkowicie.
Przykrywamy naszą kruszonką jabłka. Na wierzch posypujemy płatkami migdałów.



Wsadzamy do piekarnika na 30-40 minut . .

Chlebek ziołowy z Thermomixu



Masło z ziołami
60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
10 g bazylii, świeżej, tylko liście
60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka soli
Ciasto
600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
300 g wody, letniej (patrz wskazówka)
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
½ łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
50 g oleju rzepakowego
masło, ilość do natłuszczenia tortownicy



CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego i wyrabiać 2 min/Interwał, wyłożyć na stolnice rozwałkować  prostokąt 30×40 o grubości 0,5 cm.
Posmarować masłem ziołowym, pociąć na paski ok 5 cm szerokie i złożyć w harmonijkę
ułożyć w tortownicy 26 cm średnica
Piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku, 30-40 minut

MASŁO ZIOŁOWE
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego oprócz masła i soli rozdrobnić 8 sek./obr 5
Zgarnąć kopystką,dodać masło i sól i wymieszać 25 sek./obr 6.

Moja uwaga:
Ja gotowe zwinięte cisto kroję na porcje i układam jak rozetkę....wychodzą bułeczki.   :)

Pierogi z kaszą gryczaną i z białym serem




520 g mąki
2 łyżki  masła
 1/2 ż  soli
250 ml wody ciepłej

20 dkg kaszy gryczanej
25 dkg białego sera
1 cebula
sól, pieprz,majeranek,czosnek granulowany




 Kaszę gryczana ugotować i wymieszać z białym serem , dodać  przesmażoną na oleju cebulę, przyprawy i sól do smaku.
 Mąkę  wymieszać i dodać mleko . Dodać gorącą wodę i masło. Wyrobić ciasto. Pozostawić pod ściereczką na ok 30 min. 
Podzielić ciasto na porcje i wałkować placki. Wykrawać krążki . Nakładać farsz i zalepiać pierogi.


Gotować partiami w osolonej wodzie. Pierogi maja wypłynąć. 
Ugotowane pierogi wyłożyć na talerze żeby lekko obeschły...pomaścić



Smacznego

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)