sobota, 1 lutego 2020
Owoce pod kruszonką - przepyszne fit crumble
SKŁADNIKI
3 jabłka
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka płatków migdałów
1-2 łyżki miodu bądź syropu z agawy (ja nie lubię miodu, więc użyłam syropu. Uwaga: nie nadaje się tu ani ksylitol ani cukier, bo chodzi o płynność)
2 łyżki cynamonu
garść malin
2 łyżki orzechów
1 łyżka mąki (może być pełnoziarnista, kokosowa)
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.
Do naczynek do zapiekania wrzucamy starte jabłka i posypujemy 1,5 łyżki cynamonu. Mieszamy.
W osobnej miseczce mieszamy płatki, posiekane orzechy i dodajemy do tego mąkę, 1,5 łyżki cynamonu a następnie syrop/miód. Dokładnie mieszamy. Wszystko powinno się zlepić, ale na pewno nie całkowicie.
Przykrywamy naszą kruszonką jabłka. Na wierzch posypujemy płatkami migdałów.
Wsadzamy do piekarnika na 30-40 minut . .
Chlebek ziołowy z Thermomixu
Masło z ziołami
60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
10 g bazylii, świeżej, tylko liście
60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka soli
Ciasto
600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
300 g wody, letniej (patrz wskazówka)
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
½ łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
50 g oleju rzepakowego
masło, ilość do natłuszczenia tortownicy
CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego i wyrabiać 2 min/Interwał, wyłożyć na stolnice rozwałkować prostokąt 30×40 o grubości 0,5 cm.
Posmarować masłem ziołowym, pociąć na paski ok 5 cm szerokie i złożyć w harmonijkę
ułożyć w tortownicy 26 cm średnica
Piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku, 30-40 minut
MASŁO ZIOŁOWE
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego oprócz masła i soli rozdrobnić 8 sek./obr 5
Zgarnąć kopystką,dodać masło i sól i wymieszać 25 sek./obr 6.
Moja uwaga:
Ja gotowe zwinięte cisto kroję na porcje i układam jak rozetkę....wychodzą bułeczki. :)
Pierogi z kaszą gryczaną i z białym serem
520 g mąki
2 łyżki masła
1/2 ż soli
250 ml wody ciepłej
20 dkg kaszy gryczanej
25 dkg białego sera
1 cebula
sól, pieprz,majeranek,czosnek granulowany
Kaszę gryczana ugotować i wymieszać z białym serem , dodać przesmażoną na oleju cebulę, przyprawy i sól do smaku.
Mąkę wymieszać i dodać mleko . Dodać gorącą wodę i masło. Wyrobić ciasto. Pozostawić pod ściereczką na ok 30 min.
Podzielić ciasto na porcje i wałkować placki. Wykrawać krążki . Nakładać farsz i zalepiać pierogi.
Gotować partiami w osolonej wodzie. Pierogi maja wypłynąć.
Ugotowane pierogi wyłożyć na talerze żeby lekko obeschły...pomaścić
Smacznego
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...