poniedziałek, 5 grudnia 2016

Surówka z selera.....marchwi i jabłka

seler
duże jabłko
1 marchewka
soku  z 1/2 cytryny
cukier, olej ,
sól, pieprz rodzynki i orzechy włoskie wg uznania



Warzywa i jabłko obieramy. Selera i marchew ścieramy na tarce na małych lub dużych oczkach,
jabłko na dużych.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami.
Odstawiamy do lodówki na ok 1 godziny aby smaki się przegryzły.


Oszukane gołąbki....nazywane też "fałszywe gołąbki"

10 -12 liści kapusty (sparzonych)




1/2 kg mięsa mielonego wołowego lub z indyka
1/2 szkl ryżu ugotować na półtwardo
lub 1 szkl  kaszy jaglanej podprażonej i opłukanej
1 jajko
1 starta marchewka
1/2 poszatkowanej kapusty białej
około 10 liści obgotowanych do zawijania gołąbków
bulion wołowy
koncentrat pomidorowy
przyprawy: sól, pieprz,




Mięso wymieszać z ryżem, kaszą, jajkiem, 4 garściami kapusty, przyprawami.
Formować niewielkie gołąbki i układać ciasno w rondlu.
Dusic pod przykryciem ok 20-30 min.


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)