2 opakowania suchych drożdży (14g)
2 szklanki ciepłej (!) wody
po 2 łyżeczki soli i cukru
5 łyżek otrębów pszennych
8 łyżek ziaren. Jeśli lubisz - możesz śmiało dać więcej!
masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.
Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miseczki z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
W dużej (!) misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, otręby i ziarna.
Dodaj do nich wodę z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj.łyżką.
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Keksówkę wysmaruj masłem, obsyp bułką i przelej do niej ciasto.
Przykryj i odstaw jeszcze na czas rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
Gdy się rozgrzeje wstaw i piecz godzinę.
Gorący chleb wyjmij z formy i zawiń w czystą ściereczkę. Zostaw do ostygnięcia.