Skladniki :
1 1/3 szklanki mąki
150 g kremowego tłustego (3,5-4% ) jogurtu naturalnego lub śmietany ( 10 – 12% )
2 żółtka
łyżka cukru z wanilią ( 10 g )
łyżka smalcu
łyżka octu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia ( smalec!)
cukier puder
Wykonanie;
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym dodać jogurt
Mąkę przesiać dodać do niej sól, smalec i ocet.
Wlać do niej masę jajeczną wyrobić, mocno ugniatając.
Nastepnie mocno stłuc ciasto wałkiem lub uderzać nim o stolnicę lub blat.
Dzięki dodatkowi smalcu i mocnemu wyrabianiu ciasto będzie kruche i delikatne.
Ciasto odkładamy do lodówki na 1h
Cieniutko wałkujemy i dzielimy na paski 2×6 cm, nacinamy w środku, przewlekamy jedną stronę i odkładamy.
Faworki smażymy na mocno rozgrzanym, 170-180 stopni , smalcu.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Moja uwaga:
Roze karnawalowe zrobilam z tego samego ciasta.....
Roze karnawalowe zrobilam z tego samego ciasta.....
Wszystkie skladniki powinny mieć podobną temperaturę – ciepłe!