czwartek, 7 lutego 2013

Faworki , chrust..... na tlusty czwartek :)






Skladniki :

1 1/3 szklanki mąki
150 g kremowego tłustego (3,5-4% ) jogurtu naturalnego lub śmietany ( 10 – 12% )
2 żółtka
łyżka cukru z wanilią ( 10 g )
łyżka smalcu
łyżka octu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia ( smalec!)
cukier puder

Wykonanie;
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym dodać jogurt 
Mąkę przesiać dodać do niej sól, smalec i ocet.
Wlać do niej masę jajeczną wyrobić, mocno ugniatając.
Nastepnie mocno stłuc ciasto wałkiem lub uderzać nim o stolnicę lub blat.
Dzięki dodatkowi smalcu i mocnemu wyrabianiu ciasto będzie kruche i delikatne.
Ciasto odkładamy do lodówki na 1h
Cieniutko wałkujemy i dzielimy na paski 2×6 cm, nacinamy w środku, przewlekamy jedną stronę i odkładamy.
Faworki smażymy na mocno rozgrzanym, 170-180 stopni ,  smalcu.

Przestudzone posypujemy cukrem pudrem



Moja uwaga:
Roze karnawalowe zrobilam z tego samego ciasta.....
Wszystkie skladniki powinny mieć podobną temperaturę –  ciepłe!
Do posypania mozna uzyc cukru z wanilia.....





Paczki domowe....na tlusty czwartek :)



Skladniki:


3 szklanki mąki  tortowej ( ok.550 g) + do podsypania
3 łyżki cukru
6 żółtek
60 g masła
1 1/4 szklanki mleka
40 g drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru z wanilią
łyżeczka olejku pomarańczowego
2 łyżki spirytusu / wódki

I dodatkowo:

6 łyżek cukru pudru

gęsta konfitura lub roza do nadziania
smalec do smażenia ok 800 g
papierowy ręcznik do odsaczenia


Wykonanie:

Podgrzewamy mleko z cukrem.
W 1/4 mleka rozpuszczamy drożdże dodajemy łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W reszcie mleka rozpuszczamy masło.
Mąkę zaparzamy na patelni. Podsmażamy ją aż zacznie pachnieć( pilnując aby nie zmieniła koloru na brązowy) caly czas mieszając.
Do ciepłej mąki dodajemy żółtka, zaczyn, sól, cukier waniliowy i olejek pomarańczowy , mieszamy ciasto i dolewając mleko z masłem wyrabiamy. Gdy ciasto się połączy dodajemy spirytus ( dzięki temu pączki nie wchłoną tłuszczu w trakcie smażenia ) i wyrabiamy , aż ciasto zacznie puszczać bąbelki – około 10 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia – tz.podwojenia objętości.
Gdy wyrośnie, wałkujemy na grubość ok. 3 cm. Wykrawamy szklanką kółka o średnicy ok 5 cm, nadziewamy je konfiturą( 1/2 – 1 łyżeczki), sklejamy i odkładamy na posypany mąką blat, do wyrośnięcia od około 30 minut ( nawet do godziny ).
Smalec roztapiamy , solimy  ( kilka szczypt ) dzięki temu nie będzie pryskał ( to działa!!! ).
Pączki smażymy na złoty kolor, z dwóch stron, po czym osączamy na papierowym ręczniku.
Jeszcze orące posypujemy cukrem pudrem....



poniedziałek, 4 lutego 2013

Brioche......jak polska chalka


Brioche


- 350 g mąki 

- 175 g masła 

- 1 łyżeczka soli 

- 40 g świeżych drożdży 

- 2 łyżki zimnej wody 

- 4 jajka 

- 50 g cukru 


Wykonanie

Wieczorem przygotowujemy ciasto,które upieczemy na drugi dzien rano!


Polaczyc  w misce cukier,make,mleko,sol i roztopione maslo z jajami i drozdzami.Zagniesc ciasto tak aby bylo elastyczne.Zamknac szczelnie w pojemniku i wstawic na noc do lodowki!


Nastepnego ranka ciasto rozwalkowac w kwadrat,nastepnie zlozyc na 4 czesci i jeszcze raz rozwalkowac.Ostatni raz zlozyc na 4 i rozwalkowac na wielkosc formy.

Pozostawic w cieplym miejscu na okolo 1h.

Gdy ciasto wypelni forme,piec w nagrzanym piekarniku(piekarnik rozgrzac na 10min przed) do temp 250°C.Piec az bedzie zlote i patyczek suchy.....jakies 35 min




To ciasto jest pyszne!


Ciasto polkruche na tarty.....pâte brisée

Pâte brisée


300 g mąki 
150 g masła , pokrojonego w kostkę i zmiękczonego
  (wyjąć przynajmniej 2h wcześniej z lodówki) 
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru (jeśli słodkie ciasto) 
8 cl wody lub ciepłego mleka (80 ml)



Ilość na 1 szt


Ciasto powinno być lśniące i plastyczne.Nie trzymać go w lodowce bo stwardnieje!

Moja uwaga

Jeżeli ciasto jest za zimne i mało plastyczne można go podgrzać w mikrofali na najniższym poziomie.


Inne przepisy na ciasto na tarty:

200 g mąki
100 g masła
1 łyżeczka soli płaska
1 łyżeczka proszku do pieczenia plaska
 100 ml wody

lub

400 g mąki
2 słoiki jogurtu
2 jajka
1 /2 opakowania proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli


Najpierw rozetrzeć na piasek masło i mąkę!
Potem dodać resztę składników i rozcierać na stolnicy!

Prosze obejżeć filmik na You Tube

https://www.youtube.com/watch?v=m4Uu6VfSUDI

Ciasto kruche do tart.....




Pâte sablée


  • 250 g mąki 
  •  125 g masła 
  •  70 g cukru pudru  
  •  1 żółtko 
  • 5O ml wody (lub mleka) 
  •  1 szczypta soli
podana ilosc na jedna tarte o srednicy okolo 30 cm.

Wykonanie:

Ubic zoltko z cukrem i zimna woda,make wysypac na stolnice i pokroic zimne maslo.

Szybko rozcierac maslo z maka pomiedzy dlonmi az powstanie "piasek".....dodac mase z 

zoltka i cukru.Zagniesc szybko w kulke (bez zbytniego wyrabiania)!Jezeli ciasto jest zbyt 

suche dodac odrobinke wody.Odstawic ciasto do lodowki zeby dobrze 

odpoczeło minimum 1h.


Moja uwaga:


Czesc maki mozna zastapic zmielonymi orzechami lub migdalami.

niedziela, 3 lutego 2013

Ciasto czekoladowe....Fondant au chocolat

Czekoladowe fondant.....lekko plynne ciasto czekoladowe!


Na ciasto;

  • - 125 g czekolady
  • - 125 g de masla
  • - 125 g de cukru
  • - 60 g de maki
  • - 3 jaja



Czekolade rozpuszczamy w niewielkiej ilosci wody lub mleka,dodajemy maslo i cukier.
Gdy masa jest gladka lekko przestudzamy ,dodajemy zoltka i na koncu make.Pozostawiamy ciasto zeby  moglo troche odpoczac!
Nastepnie ubijamy sztywna piane z bialek i lekko mieszamy.
Przekladamy mase do natluszczonej i wysypanej tarta bulka blaszki i wstawiamy do nagrzanego  do 165°C piekarnika.
Pieczemy okolo 35 minut.....
Smakuje wybornie z bita smietana.


Moja uwaga:
Mozna dla poprawienia smaku i aromatu dodac kieliszek Amaretto !

Czekoladowe ciasto.....ultra szybie z mikrofalowki

Czekoladowe fondant.....lekko plynne ciasto czekoladowe!


Na ciasto;

  • - 125 g czekolady
  • - 125 g de masla
  • - 125 g de cukru
  • - 60 g de maki
  • - 3 jaja



Czekolade rozpuszczamy w niewielkiej ilosci wody lub mleka,dodajemy maslo i cukier.
Gdy masa jest gladka lekko przestudzamy ,dodajemy zoltka i na koncu make.Pozostawiamy ciasto zeby  moglo troche odpoczac!
Nastepnie ubijamy sztywna piane z bialek i lekko mieszamy.
Przekladamy mase do natluszczonej i wysypanej tarta bulka blaszki i wstawiamy do nagrzanego  do 165°C piekarnika.
Pieczemy okolo 35 minut.....
Smakuje wybornie z bita smietana.


Moja uwaga:
Mozna dla poprawienia smaku i aromatu dodac kieliszek Amaretto !

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)