- 250 g mąki
- 125 g masła
- 70 g cukru
- 2 żółtka jaj
- 5 ml wody
- 1 szczypta soli
NA KREM LEMON
- 4 średnie cytryny
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Na beze:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto podpiec i ostudzic.
Umyć cytryny i zdjac skorke maszynka do zes (bardzo cienko). Skórki wrzucic do rondla i wlac sok.
Wsypac cukier i skrobię kukurydzianą. Wymieszać i ogrzewać az skorka bedzie miękka.Oziebic!
Ubic jaja w oddzielnym pojemniku. Ubite wymieszać z masa z cytryny.Wstawic do kapieli wodnej i nadal ubijac
tak aby sie zaparzyly i masa zgestniala.
Teraz kolej na beze.
Ubic białka na sztywna mase ze szczyptą soli , dodać cukier i proszeki y.
Wylozyc na ciasto krem cytrynowy, na to beze
Piec w wolnym piecu (120 ° C/150 ° C) tak aby beza sie przybrazowila (10 min)