piątek, 10 maja 2013

Francuska zupa cebulowa.............Soupe à l'oignon



Składniki:
- 4 duże cebule
- 50 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
- 25 cl białego wina (opcja)
- 1 litr wody
- sól , pieprz ,
- 6 kromki czerstwej bulki
- 100 g sera zoltego,startego





Obrać i pokroić cebulę w polkrazki, usmażyć na  masle i oleju
Posypać  mąka, dodac gorącej wody , białego wina i doprawić.
 Przykryć i gotować delikatnie przez 20 minut.
 Przygotowac 4 miseczki do ktorych podzielic zupe.Na wierzch polozyc po kromce bulki i posypac zoltym serem.(można grzanki małe lub większe)
 Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiec az ser sie przypiecze(na rumiano).
Smacznego!





Moja sugestia:
Mozna do cebuli dodac 1-2 zabki czosnku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)