sobota, 25 stycznia 2014

THERMOMIX..................zdrowa kostka rosolowa ;)

300 g nózek kurczaka, bez kosci, bez skóry, bez sciegien, pokrojonych na kawalki ( z ok. 500 g nózek kurczaka)
200 g warzyw, mieszanych ( selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawalki
4 galazki mieszanych ziól, swiezych ( szalwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liscie
150 g soli morskiej, gruboziarnistej
50 g bialego wina
1 lisc laurowy
1 gozdzik
5 nasion kolendry




Sposób przygotowania:
Do naczynia miksujacego wlozyc kawalki miesa kurczaka, rozdrobnic 5 s/obr. 7. Przelozyc do innego naczynia.
Do naczynia miksujacego wlozyc wszystkie warzywa i ziola, rozdrobnic 10 s/obr. 5.
Dodac sól, rozdrobnione mieso, wino, lisc laurowy i gozdzik, gotowac 30 min/Varoma/obr. 2, na pokrywke naczynia miksujacego zamiast miarki postawic koszyczek.
Zdjac koszyczek, zalozyc miarke, zmiksowac 1 min/obr. 10.
Przelozyc do szczelnie zamknietego sloika, pozostawic do ostygniecia.

THERMOMIX..............ziemniaki puree


1000 g ziemniaków, , pokrojonych na kawalki
300 g wody
1,5 lyzeczki soli
20 g masla
2 szczypty galki muszkatowlowej
160 g mleka, 1,5 %

Zalozyc motylek.
Do naczynia miksujacego wlozyc ziemniaki, wode i sól, gotowac ok. 25 min/100°C/obr. 1.
Dodac maslo, galke muszkatolowa, mleko , wymieszac, aby powstalo kremowe purée ok. 15-20 s/obr. 4.

THERMOMIX ..............przepisy :)




Thermomix jest urządzeniem drogim ale wszechstronnym i bardzo dopracowanym. Skondensowana w tym niewielkim urządzeniu technologia, pozwala nam cieszyć się możliwościami świetnego blendera, parowaru, dokładnej wagi i garnka w jednym. 

Zalety:

+ dobrej jakości wszechstronny robot kuchenny a może nawet coś więcej - taka mała kuchnia 
+ spora ilość przepisów skrojona na miarę właśnie dla tego urządzenia 
+ zachęca do gotowania potraw, których do tej pory prawdopodobnie nie jedliśm

Wady:

- drogie 

=========================================
Sok KUBUS!

200 g marchweki,
 350 g jablek, 
70 g cukru 
1 cytryne do wycisniecia.
 Obrana marchew wrzucic do TM i rozdrobnic (7 s. obr. poz. 5).
 Dodac 750 ml wrzacej wody i gotowac7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1).
 Dodac pozostale skladniki i miksowac przez 1 min (obr. poz. 10). 

Uzupelnic wrzatkiem do 2 litrów i pasteryzowac przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10).

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)