Agar – to naturalny, bezwonny i bezsmakowy środek żelujący, otrzymywany z krasnorostów,
czyli wodorostów morskich. T
o znakomite rozwiązanie dla osób będących na diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej,
gdyż stanowi doskonały zamiennik dla tradycyjnej żelatyny pochodzenia zwierzęcego.
Za „morską żelatyną” przemawia również fakt, że tradycyjna żelatyna produkowana jest z resztek (!)
poubojowych, kości, ścięgien, chrząstek!!!
Posiada wysoką zawartość białka. W swoim składzie zawiera jod, sód, potas, magnez i wapń.
Bezpieczny dla alergików, odpowiedni dla wegan i wegetarian!
Wykorzystywany jest do zagęszczania, żelowania i stabilizowania potraw.
Można rozpuszczać go w wodzie, wywarach warzywnych, owocowych lub sokach.
Najczęściej agar wykorzystuje się do robienia deserów, galaretek, dżemów, budyniów,
kremów, sorbetów, żelków, cukierków, lizaków, konfitur, marmolad, lodów itd
W małych dawkach agar można używać jako zagęstnik do napojów i potraw.
W większych dawkach można robić galarety mięsne czy rybne.
Agar jest uznawany za bezpieczny dodatek do żywności występuje pod nazwą E-406
W zależności od temperatury wody, w której jest rozpuszczany przybiera inne formy:
- w zimnej wodzie agar pęcznieje, wtedy posiada właściwości łagodnie przeczyszczające.
- w temperaturze 40-50°C tworzy konsystencję żelu.
- najlepiej rozpuszcza się w temperaturze 90-100°C.
Zalety:
pomaga oczyścić organizm z toksyn
produkt pochodzenia roślinnego
łatwy w przygotowaniu
bardzo dobrze żeluje naturalne soki owocowe oraz wywary warzywne -
idealny do deserów i galaretek warzywnych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz