AGAR-AGAR

                              




Agar – to naturalny, bezwonny i bezsmakowy środek żelujący, otrzymywany z krasnorostów,
 czyli wodorostów morskich. T
o znakomite rozwiązanie dla osób będących na diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej, 
gdyż stanowi doskonały zamiennik dla tradycyjnej żelatyny pochodzenia zwierzęcego. 
Za „morską żelatyną” przemawia również fakt, że tradycyjna żelatyna produkowana jest z resztek  (!) 
poubojowych, kości, ścięgien, chrząstek!!! 
Posiada wysoką zawartość białka. W swoim składzie zawiera jod, sód, potas, magnez i wapń.
Bezpieczny dla alergików, odpowiedni dla wegan i wegetarian!

Wykorzystywany jest do zagęszczania, żelowania i stabilizowania potraw. 
Można rozpuszczać go w wodzie, wywarach warzywnych, owocowych lub sokach.
Najczęściej agar wykorzystuje się do robienia deserów, galaretek, dżemów, budyniów, 
kremów, sorbetów, żelków, cukierków, lizaków, konfitur, marmolad, lodów itd
W małych dawkach agar można używać jako zagęstnik do napojów i potraw. 
W większych dawkach można robić galarety mięsne czy rybne.

Agar jest uznawany za bezpieczny dodatek do żywności występuje pod nazwą E-406
W zależności od temperatury wody, w której jest rozpuszczany przybiera inne formy:
- w zimnej wodzie agar pęcznieje, wtedy posiada właściwości łagodnie przeczyszczające.
 - w temperaturze 40-50°C tworzy konsystencję żelu. 
- najlepiej rozpuszcza się w temperaturze 90-100°C.

Zalety:
pomaga oczyścić organizm z toksyn
produkt pochodzenia roślinnego
łatwy w przygotowaniu
bardzo dobrze żeluje naturalne soki owocowe oraz wywary warzywne -
idealny do deserów i galaretek warzywnych


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)