150 g migdałów
do zalania: 2 szklanki gorącej wody
1litr czystej zimnej wody
Migdały zalewamy gorącą wodą w misce. Po około 2 godzinach wodę z moczenia wylewamy a migdały przepłukujemy i odsączamy na sitku, a następnie obieramy ze skórek i przekładamy do TM.
Dodajemy czystą wodę i całość blendujemy 45s/obr.10. Jeśli mleko wydaje nam się zbyt gęste – dolewamy jeszcze trochę wody i mieszamy 10s/obr.5.
Zmiksowane mleko przelewamy partiami przez duże sitko (można wykorzystać do tego koszyczek) wyłożone gazą i ustawione na misce, do której będzie ściekać płyn. Część mleka ścieknie przez gazę, gęstszą część trzeba w gazę zawinąć i mocno wycisnąć czystymi dłońmi, żeby wydobyć pozostałe mleko. Powtarzamy czynność aż do momentu, gdy wyciśniemy całe mleko.
Gotowe mleko przelewamy do szklanej, zamykanej butelki i przechowujemy w lodówce przez 3-5 dni (przed użyciem należy je zawsze wymieszać).