niedziela, 13 września 2020

Pesto z pietruszki

 2 pęczki pietruszki / 2 szklanki pietruszki

¼ szklanki migdałów lub słonecznika

1 ząbek czosnku

sól i czarny pieprz po 1/2 łyżeczki

1 łyżka płatków drożdżowych

3 – 5 łyżek oliwy






Pesto można przygotowywać z różnych składników, ale obowiązkowa powinna być oliwa z oliwek. W tym przepisie wśród składników także znalazła się oliwa, ale nie jest to tradycyjne pesto. To obłędnie zielone pesto z natki pietruszki :)

Aby pesto było idealne warto pamiętać o tym, że nie wolno go za długo miksować – zioła wtedy więdną, a pesto wychodzi bez smaku. Im krócej, tym lepiej.



Drugi przepis...


1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki orzechów nerkowca, migdałów lub macadamia
2-3 ząbki czosnku
80 ml oleju lub oliwy 
1 łyżka płatków drożdżowych
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
2 duże usmażone na złoto cebule,
po prostu pokrojone w kostkę i usmażone..... :)

Mleko migdałowe domowe....pyszne i zdrowe

150 g  migdałów

do zalania: 2 szklanki gorącej wody 

1litr czystej zimnej wody



Migdały zalewamy gorącą wodą w  misce. Po około 2 godzinach wodę z moczenia wylewamy a migdały przepłukujemy i odsączamy na sitku, a następnie obieramy ze skórek i przekładamy do TM.

Dodajemy czystą wodę  i całość blendujemy 45s/obr.10. Jeśli mleko wydaje nam się zbyt gęste – dolewamy jeszcze trochę wody i mieszamy 10s/obr.5.





Zmiksowane mleko przelewamy partiami przez duże sitko (można wykorzystać do tego koszyczek) wyłożone gazą i ustawione na misce, do której będzie ściekać płyn. Część mleka ścieknie przez gazę, gęstszą część trzeba w gazę zawinąć i mocno wycisnąć czystymi dłońmi, żeby wydobyć pozostałe mleko. Powtarzamy czynność aż do momentu, gdy wyciśniemy całe mleko.

Gotowe mleko przelewamy do szklanej, zamykanej butelki i przechowujemy w lodówce przez 3-5 dni (przed użyciem należy je zawsze wymieszać).

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)