2 pęczki pietruszki / 2 szklanki pietruszki
¼ szklanki migdałów lub słonecznika
1 ząbek czosnku
sól i czarny pieprz po 1/2 łyżeczki
1 łyżka płatków drożdżowych
3 – 5 łyżek oliwy
Pesto można przygotowywać z różnych składników, ale obowiązkowa powinna być oliwa z oliwek. W tym przepisie wśród składników także znalazła się oliwa, ale nie jest to tradycyjne pesto. To obłędnie zielone pesto z natki pietruszki :)
Aby pesto było idealne warto pamiętać o tym, że nie wolno go za długo miksować – zioła wtedy więdną, a pesto wychodzi bez smaku. Im krócej, tym lepiej.
Drugi przepis...
1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki orzechów nerkowca, migdałów lub macadamia
2-3 ząbki czosnku
80 ml oleju lub oliwy
1 łyżka płatków drożdżowych
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
2 duże usmażone na złoto cebule,
po prostu pokrojone w kostkę i usmażone..... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz