wtorek, 6 sierpnia 2019

CHLEB Z GARNKA........ z grubą i chrupiącą skórką


400 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
300 g chłodnej wody





Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier  . Wodę wymieszać z drożdżami i stopniowo wlewać ją do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką i zagarniając do środka kolejne partie mąki .
Ciasto będzie klejące. Przykryć talerzem lub folią i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej,)
Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. 
Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny.
 Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny, o średnicy ok. 20-24 cm.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę.
 Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry.Naciąć wzorek ostrym nożem.
UWAGA, bo garnek będzie bardzo gorący. 
Garnek przykryć i piec przez 30 minut.
 Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut 
Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, odczekać i podważając chleb nożem wyjąć go z garnka.
 Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. 
Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.

Sałatka z ogórków w zalewie gyros ...... na zimę



3 ogórków gruntowych
3 papryki
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
0,5 szklanki oleju

2 przyprawy gyros







Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię ze skórką.
 Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry.
 Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.
 Przygotować pozostałe warzywa. 
Cebule obrać i pokroić w pół plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa dodać do ogórków.
 Dokładnie wymieszać.
 Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros.
 Ja daję 3 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił.
 Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
 Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. 
Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. 
Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. 
Zostawić w garnku do wystudzenia.



Sol .... moja kotka nadzoruje pracę


Suszone pomidory...........Pora na suszonego pomidora




Składniki:
4 kg mięsistych pomidorów typu Lima,
1 łyżka suszonej bazylii,
1 łyżka suszonego oregano,
4 szt ziela angielskiego,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego,
1 łyżka czosnku granulowanego,
1/2 litra oliwy z oliwek,
do smaku sól,
4 ząbki czosnku,





Do przygotowania suszonych pomidorów w zalewie oliwnej potrzebujemy podłużnych , mięsistych pomidorów z małą ilością pestek i małą ilością  soku. 
Pomidory myjemy, kroimy na połówki. 
 Układamy na sitach i suszymy kilka godzin, zmieniając co jakiś czas kolejność sit. 
Jednocześnie zsypując podsuszone pomidory zmniejszając ilość sit.
Gdy pomidory są już wysuszone, podgrzewamy oliwę z przyprawami tak długo aż pojawią się bąbelki, wtedy nadaje się już do zalewania pomidorów. Pomidory układamy w słoikach 450 ml, wrzucamy po 1 - 2 ząbki czosnku.
Zawartość słoików zalewamy gorącą oliwą (trzeba to robić ostrożnie, gdyż oliwa bulgocze w słoiku) zakręcamy słoiki,



Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)