wtorek, 6 sierpnia 2019
CHLEB Z GARNKA........ z grubą i chrupiącą skórką
400 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
300 g chłodnej wody
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier . Wodę wymieszać z drożdżami i stopniowo wlewać ją do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką i zagarniając do środka kolejne partie mąki .
Ciasto będzie klejące. Przykryć talerzem lub folią i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej,)
Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski.
Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny.
Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny, o średnicy ok. 20-24 cm.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę.
Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry.Naciąć wzorek ostrym nożem.
UWAGA, bo garnek będzie bardzo gorący.
Garnek przykryć i piec przez 30 minut.
Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut
Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, odczekać i podważając chleb nożem wyjąć go z garnka.
Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.
Sałatka z ogórków w zalewie gyros ...... na zimę
3 ogórków gruntowych
3 papryki
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
0,5 szklanki oleju
2 przyprawy gyros
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię ze skórką.
Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry.
Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.
Przygotować pozostałe warzywa.
Cebule obrać i pokroić w pół plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa dodać do ogórków.
Dokładnie wymieszać.
Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros.
Ja daję 3 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił.
Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić.
Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika.
Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania.
Zostawić w garnku do wystudzenia.
Sol .... moja kotka nadzoruje pracę
Suszone pomidory...........Pora na suszonego pomidora
Składniki:
4 kg mięsistych pomidorów typu Lima,
1 łyżka suszonej bazylii,
1 łyżka suszonego oregano,
4 szt ziela angielskiego,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego,
1 łyżka czosnku granulowanego,
1/2 litra oliwy z oliwek,
do smaku sól,
4 ząbki czosnku,
Do przygotowania suszonych pomidorów w zalewie oliwnej potrzebujemy podłużnych , mięsistych pomidorów z małą ilością pestek i małą ilością soku.
Pomidory myjemy, kroimy na połówki.
Układamy na sitach i suszymy kilka godzin, zmieniając co jakiś czas kolejność sit.
Jednocześnie zsypując podsuszone pomidory zmniejszając ilość sit.
Gdy pomidory są już wysuszone, podgrzewamy oliwę z przyprawami tak długo aż pojawią się bąbelki, wtedy nadaje się już do zalewania pomidorów. Pomidory układamy w słoikach 450 ml, wrzucamy po 1 - 2 ząbki czosnku.
Zawartość słoików zalewamy gorącą oliwą (trzeba to robić ostrożnie, gdyż oliwa bulgocze w słoiku) zakręcamy słoiki,
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...