środa, 16 listopada 2022

FASOLA PO BRETOŃSKU Z WARZYWAMI

 SKŁADNIKI



400 g fasoli Jaś (może być drobniejsza)

200 g koncentratu pomidorowego lub passaty

3 duże marchewki

2  pietruszki

1  kawałek pora około 15 cm

½ lub ¼ selera

3 cebule

3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

sól, majeranek

3 listki laurowe

5 kulek ziela angielskiego

1 łyżka czubata papryki wędzonej 

natka pietruszki do posypania

pieprz czarny 


Opcjonalnie:

można dodać kiełbaskę drobiową pokrojoną jak lubicie......:)


Do zagęszczenia fasolki używam:

2 łyżki mąki z fasoli żółtej

1/4 szklanki zimnego bulionu lub wody




Fasolę wypłukać, włożyć do miski , zalać wodą i ostawić na noc

Włoszczyznę obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce.

Na patelni podsmażyć poszatkowaną cebulę z czosnkiem, dodać marchew, pietruszkę, selera i smażyć około 10 minut, aż warzywa staną się miękkie i słodkie.

Do garnka z  namoczoną fasolę dodaję warzywa solę, doprawiam pieprzem, dodaję listek laurowy i ziele. Gotuję około 60 minut.

Gdy fasola i warzywa są miękkie dodaję resztę przypraw.... Wlać mąkę z grochu rozpuszczoną w bulionie. Mieszam dokładnie i czekam aż fasolka zagotuje się ponownie. Wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem na 30 minut..




Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)