SKŁADNIKI
400 g fasoli Jaś (może być drobniejsza)
200 g koncentratu pomidorowego lub passaty
3 duże marchewki
2 pietruszki
1 kawałek pora około 15 cm
½ lub ¼ selera
3 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
sól, majeranek
3 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżka czubata papryki wędzonej
natka pietruszki do posypania
pieprz czarny
Opcjonalnie:
można dodać kiełbaskę drobiową pokrojoną jak lubicie......:)
Do zagęszczenia fasolki używam:
2 łyżki mąki z fasoli żółtej
1/4 szklanki zimnego bulionu lub wody
Fasolę wypłukać, włożyć do miski , zalać wodą i ostawić na noc
Włoszczyznę obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce.
Na patelni podsmażyć poszatkowaną cebulę z czosnkiem, dodać marchew, pietruszkę, selera i smażyć około 10 minut, aż warzywa staną się miękkie i słodkie.
Do garnka z namoczoną fasolę dodaję warzywa solę, doprawiam pieprzem, dodaję listek laurowy i ziele. Gotuję około 60 minut.
Gdy fasola i warzywa są miękkie dodaję resztę przypraw.... Wlać mąkę z grochu rozpuszczoną w bulionie. Mieszam dokładnie i czekam aż fasolka zagotuje się ponownie. Wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem na 30 minut..