1 duża główka świeżej kapusty
1,5 kg mięsa mielonego ( różne gatunki)
1 i 1/2 szklanki ryżu
1 duża cebula podsmażona
1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
sól i pieprz
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 duże opakowanie śmietany 18%
sól i pieprz
Farsz:
Do miski wkładamy mięso mielone, ryż ugotowany na pół twardo, jajka, podsmażoną cebulę, marchew, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.
Liście kapusty:
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzącą wodą (wycięciem do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia.
Na dno dużego garnka układamy gorsze, poszarpane liście kapusty, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte, i układamy ciasno gołąbki.
Śmietanę mieszamy z koncentratem, doprawiamy solą i pieprzem ,
wylewamy na gołąbki.
Całość dusimy na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało.
Można wypiec gołąbki w piekarniku lub ugotować w szybkowarze.