sobota, 27 listopada 2021

czosnek kiszony

 



Kiszony czosnek ma delikatny, łagodny smak, jest wyśmienitym dodatkiem do kanapek, sałatek i serów. Czosnek oraz woda, w której kisił się czosnek to doskonałe źródło naturalnego antybiotyku i jednocześnie bakterii probiotycznych – to naturalne „stymulatory” odporności. Zawarte w kiszonkach bakterie fermentacji mlekowej pełnią rolę naturalnej substancji konserwującej, jednoczenie korzystnie wpływając na zdrowie!


Główną zaletą czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Czosnek dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych. Bakterie probiotyczne pełnią jeszcze wiele innych istotnych funkcji. Nie tylko skutecznie eliminują bakterie chorobotwórcze, zabezpieczając nas przed infekcjami, ale wspomagają trawienie, wytwarzają niezbędne witaminy i przede wszystkim stymulują odporność, to dlatego właśnie większość naszej odporności pochodzi z jelit.





Składniki:


10 główek czosnku polskiego

 korzeń chrzanu

 kilka ziarenek ziela angielskiego

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

3 liście laurowe

suszone kwiaty i łodygi kopru

1  łyżeczka gorczycy


Czosnek podzielić na ząbki, obrać. 

Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Do każdego słoika ułożyć 

2 kawałki korzenia chrzanu, 

5-6 ziarenek pieprzu, 

ziele angielskie,

 ½ liścia laurowego,

 i ¼ łyżeczki gorczycy. 

Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać kilka kawałków kopru i zalać przestudzoną solanką przygotowaną w proporcji podanej poniżej.


Solanka:


Na 1 litr wrzącej wody dodać 

1 łyżkę soli z lekką górką (sól kamienna niejodowana) 

 Całość gotować kilka chwil, odstawić. 

Wypełnić słoiki mocno ciepłą solanką i szczelnie zakręcić.


 Tak przygotowane przetwory należy pozostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej do kiszenia przez 2 -3 dni.

Po tym czasie wynosimy słoiki do zimnego , ciemnego miejsca 

i gdy ustanie proces kiszenia, a woda w słoiku będzie już klarowna,  należy jeszcze raz dobrze dokręcić słoiki.



Czosnek kiszony przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu


Czosnek konfitowany

 



4 główki czosnku

350-500 ml oleju lub oliwy

gałązka rozmarynu

gałązka tymianku

pieprz w ziarnach

liść laurowy

sól

papryczka chilli



Czosnek podzielić na ząbki ,obrać i przełożyć do garnka. Dodać przyprawy,  


Zalać neutralnym w smaku olejem roślinnym tak aby tłuszcz dobrze zakrył wszystkie ząbki. Doprowadzić niemal do wrzenia, a następnie zmniejszyć moc grzania pod naczyniem....na minimum ( tak aby się tylko pyrkało)


Smażyć przez ok. 30 minut, od czasu do czasu poruszając garnkiem. 



Uważać żeby nie przyrumienić......

Przełożyć do słoiczka.





Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)