Średniej wielkości dynię przepołów na 8 części. Wybierz pestki i usuń miąższ ze środka. Rozłóż kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tyle! Niczym nie skraplaj, nie maść żadnym olejem. Jedynie włącz piekarnik. Opcja góra – dół, temp 180 stopni. Czas pieczenia: około 45 minut w zależności jaka dynia, jakie kawałki.Poczekaj aż upieczone kawałki dyni przestygną. Łyżką ściągnij ze skórki miąższ do miski. Zblenduj na mus. Gotowe!
Składniki (na tortownicę o średnicy 30 cm
2 szklanki upieczonej dyni
1 szklanka mąki jaglanej
0,5 szklanki mąk do wyboru:
albo: mąka ziemniaczana i migdały pozostałe po mleku migdałowym (przepis na mleko migdałowe znajdziesz tutaj)
albo: mąka ziemniaczana i mąka owsiana (u mnie zmiksowane w młynku do kawy płatki owsiane)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jajka
1/3 szklanki czegoś słodkiego ( cukier lub syrop klonowy)
1/2 szklanki roztopionego masła
1 łyżka soku z cytryny
Białka ubij mikserem na sztywno.
Dodaj cukier i żółtka dalej miksując. Następnie połącz to co przed chwilą miksowałaś z mąką i sodą oczyszczoną, najlepiej drewnianą łyżką.
Dodaj roztopiony tłuszcz i sok z cytryny. Na koniec połącz z upieczoną dynią.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z opcją góra – dół.
Piecz około 45-50 minut.