1-2 małe cukinię
kilka pieczarek
1 małą cebulkę szalotkę
1 ząbek czosnku
ulubione przyprawy
oliwę z oliwek – około 2-3 łyżki
Cukinię myjemy dokładnie ,nie obieramy. Obieraczką kroimy na wąziutkie wstążki. lub maszynką robimy makaron spaghetti.
Robimy to na początku, bo całe danie robi się piorunem i nie będzie potem czasu na krojenie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojone w paski pieczarki i szalotkę. Dodajemy ulubione przyprawy oraz pieprz i sól . Podsmażamy przez 3-4 minuty .
Gdy pieczarki będą takie, jak lubimy na patelnię wykładamy ,,makaron” z cukinii.
Makaron” robi się dosłownie w 5 minut.
Można posypać żółtym serem, parmezanem dodać troszkę śmietany.....no jak lubicie!