0,5 Kg kurczaka pokrojonego na male porcje
0,5 kg ryżu basmati
4 - 5 cebul (drobno pokrojonych w piórka)
150 g pomidorów (drobno pokrojonych)
150 ml jogurtu
225 ml oleju roślinnego
50 ml ghee
2 ziarenka kardamonu
1/2 laski cynamonu
2 całe ząbki
1 zielone papryki chili (krojone na pół)
Mały pęczek świeżej kolendry (drobno posiekanej)
Mały pęczek świeżej mięty (drobno posiekanej)
1/4 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki proszku kolendry
1/4ł yżeczki garam masala
1/4 szklanki pasty imbirowo czosnkowej
Sól dla smaku
Umyć kurczaka
Cebule podsmażyć na brązowo i podzielić na połowę.
Natrzeć przyprawami w proszku,dodać pastę chili, jogurt, pół imbir , pastę czosnkowo-imbirowa, cebula
czosnek i kurkumę w proszku,połowę cebuli ,kolendrę ,pomidory, miętę i wstawić do lodówki na 3 - 4 h
W dużym garnku zagotować wodę dodać olej lub masło, -, goździki, cynamon, kardamon,
gałka muszkatołowa i ugotować ryz około 3-4 minuty
Musi być jeszcze wyczuwalnie twardawy.
Na dno garnka wyłożyć kurczaka,przykryć go ryżem i posypać połowa cebuli.Wierzch polać masłem i postawić na maleńki ogień. Gotować 40-50 minut.
Smacznego!