poniedziałek, 23 maja 2016

Kluski śląskie .........przepis tradycyjny

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko (opcjonalnie)
Sól (do wody)

Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia.
 Na stolnicy formujemy z nich kopczyk
Masę dzielimy na 4 części , jedną ćwiartkę wyjmujemy
 a  puste miejsce wsypujemy "na równo" mąkę ziemniaczaną. 
Wyrabiamy ciasto. W wersji na bogato dodając jajko.
Z masy formujemy cztery równe wałeczki, które kroimy na jednakowe kawałki.


W szerokim garze zagotowujemy osoloną wodę.
Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku.(te dziurki robię drugą stroną drewnianej łyżki)



Wrzucamy kluski do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną no i może jeszcze minutkę!

Kociołek z ogniska........na weekendowe biesiadowanie

Zapraszam Was na kociołek z ogniska. To świetna alternatywa grillowania, to poezja smaków pieczonego ziemniaka, kapusty
,kurczaka , kiełbasy. 
Polecam

SKŁADNIKI: (proporcje zależą od wielkości kociołka 
- ziemniaki pokrojone w średnie plastry
- kiełbasa pokrojona w kostkę
- boczek pokrojony w kostkę
- cebula pokrojona w średnie półksiężyce
- czosnek posiekany
- biała kapusta
- marchew pokrojona w talarki 
- pieczarki
- przyprawy wg Waszego gustu


Wyczyszczony kociołek smarujemy dość grubo tłuszczem. Nie wyścielamy kociołka folią aluminiową!!!!!
Folia aluminiowa jest niebezpieczna dla zdrowia!!!!

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/folia-aluminiowa-niebezpieczna-dla-zdrowia-naukowcy-ostrzegaja/jvjyxl

Dno i brzegi odkładamy liściami kapusty.....można położyć na samo dno skórę z boczku lub plastry słoniny

Następnie układamy warstwami:
- ziemniaki, co warstwę solimy i posypujemy ulubionymi ziołami np: rozmarynem
- cebulę 
- wymieszaną kiełbasę z boczkiem 
- kapustę można  poszatkowac i  przesypać warstwy ziemiaków i kiełbasy
- marchewkę

Składniki ubijamy, by do kociołka weszło ich jak najwięcej, ponieważ podczas pieczenia i tak opadną.
 Ostatnią warstwą powinna być kapusta lub ziemniaki.
 Ważne by wszystko było dobrze przyprawione, tak jak lubimy...

Tak przygotowane naczynie stawiamy nad ogniskiem  lub zawieszamy nad ogniskiem , w którym jest już sporo żaru 
ogrzewającego go od spodu. Potrawa musi sie prażyć około 1 godzinę i 15 minut




JAK ZAKONSERWOWAĆ KOCIOŁEK ŻELIWNY
http://kociolekzeliwny.eu/jak-zakonserwowac-kociolek-zeliwny/


                               S M A C Z N E G O



Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)