1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko (opcjonalnie)
Sól (do wody)
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia.
Na stolnicy formujemy z nich kopczyk
Masę dzielimy na 4 części , jedną ćwiartkę wyjmujemy
a puste miejsce wsypujemy "na równo" mąkę ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto. W wersji na bogato dodając jajko.
Z masy formujemy cztery równe wałeczki, które kroimy na jednakowe kawałki.
W szerokim garze zagotowujemy osoloną wodę.
Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku.(te dziurki robię drugą stroną drewnianej łyżki)
Wrzucamy kluski do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną no i może jeszcze minutkę!
poniedziałek, 23 maja 2016
Kociołek z ogniska........na weekendowe biesiadowanie
Zapraszam Was na kociołek z ogniska. To świetna alternatywa grillowania, to poezja smaków pieczonego ziemniaka, kapusty
,kurczaka , kiełbasy.
Polecam
SKŁADNIKI: (proporcje zależą od wielkości kociołka
- ziemniaki pokrojone w średnie plastry
- kiełbasa pokrojona w kostkę
- boczek pokrojony w kostkę
- cebula pokrojona w średnie półksiężyce
- czosnek posiekany
- biała kapusta
- marchew pokrojona w talarki
- pieczarki
- przyprawy wg Waszego gustu
Wyczyszczony kociołek smarujemy dość grubo tłuszczem. Nie wyścielamy kociołka folią aluminiową!!!!!
Folia aluminiowa jest niebezpieczna dla zdrowia!!!!
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/folia-aluminiowa-niebezpieczna-dla-zdrowia-naukowcy-ostrzegaja/jvjyxl
Dno i brzegi odkładamy liściami kapusty.....można położyć na samo dno skórę z boczku lub plastry słoniny
Następnie układamy warstwami:
- ziemniaki, co warstwę solimy i posypujemy ulubionymi ziołami np: rozmarynem
- cebulę
- wymieszaną kiełbasę z boczkiem
- kapustę można poszatkowac i przesypać warstwy ziemiaków i kiełbasy
- marchewkę
Składniki ubijamy, by do kociołka weszło ich jak najwięcej, ponieważ podczas pieczenia i tak opadną.
Ostatnią warstwą powinna być kapusta lub ziemniaki.
Ważne by wszystko było dobrze przyprawione, tak jak lubimy...
Tak przygotowane naczynie stawiamy nad ogniskiem lub zawieszamy nad ogniskiem , w którym jest już sporo żaru
ogrzewającego go od spodu. Potrawa musi sie prażyć około 1 godzinę i 15 minut
JAK ZAKONSERWOWAĆ KOCIOŁEK ŻELIWNY
http://kociolekzeliwny.eu/jak-zakonserwowac-kociolek-zeliwny/
S M A C Z N E G O
,kurczaka , kiełbasy.
Polecam
SKŁADNIKI: (proporcje zależą od wielkości kociołka
- ziemniaki pokrojone w średnie plastry
- kiełbasa pokrojona w kostkę
- boczek pokrojony w kostkę
- cebula pokrojona w średnie półksiężyce
- czosnek posiekany
- biała kapusta
- marchew pokrojona w talarki
- pieczarki
- przyprawy wg Waszego gustu
Wyczyszczony kociołek smarujemy dość grubo tłuszczem. Nie wyścielamy kociołka folią aluminiową!!!!!
Folia aluminiowa jest niebezpieczna dla zdrowia!!!!
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/folia-aluminiowa-niebezpieczna-dla-zdrowia-naukowcy-ostrzegaja/jvjyxl
Dno i brzegi odkładamy liściami kapusty.....można położyć na samo dno skórę z boczku lub plastry słoniny
Następnie układamy warstwami:
- ziemniaki, co warstwę solimy i posypujemy ulubionymi ziołami np: rozmarynem
- cebulę
- wymieszaną kiełbasę z boczkiem
- kapustę można poszatkowac i przesypać warstwy ziemiaków i kiełbasy
- marchewkę
Składniki ubijamy, by do kociołka weszło ich jak najwięcej, ponieważ podczas pieczenia i tak opadną.
Ostatnią warstwą powinna być kapusta lub ziemniaki.
Ważne by wszystko było dobrze przyprawione, tak jak lubimy...
Tak przygotowane naczynie stawiamy nad ogniskiem lub zawieszamy nad ogniskiem , w którym jest już sporo żaru
ogrzewającego go od spodu. Potrawa musi sie prażyć około 1 godzinę i 15 minut
JAK ZAKONSERWOWAĆ KOCIOŁEK ŻELIWNY
http://kociolekzeliwny.eu/jak-zakonserwowac-kociolek-zeliwny/
S M A C Z N E G O
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...