Korzyści wynikające z jedzenia nasion roślin strączkowych:
bogate w białko, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym w okresie dorastania, dla sportowców, kobiet w ciąży, itd. Z uwagi na uboższy skład aminokwasów, w porównaniu z białkami zwierzęcymi i zbyt małe ilości lizyny, leucyny, treoniny, tryptofanu oraz metioniny, zalecane są połączenia roślin strączkowych z warzywami i zbożami. Najwięcej białka zawierają suche ziarna soi i soczewicy, następnie grochu i fasoli (mają więcej białka niż mięso!),
bardzo pożywne i bogate w węglowodany, dostarczają dużo energii,
bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
zawierają duże ilości błonnika, który jest niezbędny do zwalczania zaparć, regulowania poziomu cukru we krwi i cholesterolu,
bogate w składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod , potas.
zawierają witaminy z grupy B, które pozwalają regulować centralny układ nerwowy i zapobiegać stanom lękowym, stresowi i depresji. Mają większą zawartość witaminy B, potasu, magnezu, fosforu i żelaza niż porównywalna porcja mięsa,
Składniki mineralne, takie jak potas, wapń, magnez, żelazo pozostają zachowane po wysuszeniu ziaren. To samo dotyczy białek, węglowodanów i błonnika. Witaminy są jednak bardziej wrażliwe i częściowo utracone w procesie suszenia.
Mają niski indeks glikemiczny (np. ugotowana soja – 18, ugotowany groch – 22, a ugotowana fasola – 33)
zawierają sporo substancji przeciwutleniających i fitoestrogenów, dlatego bogata w nie dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca, a także nowotworów (np. piersi). Najwięcej fitoestrogenów zawierają pasty sojowe natto i miso. Najbogatsza w hormony roślinne jest soja europejska.
nasiona strączkowe są zasadotwórcze i mogą równoważyć zakwaszające działanie mięsa, jajek i produktów zbożowych. Ich regularne spożywanie odkwasza organizm i ułatwia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Zazwyczaj warzywa strączkowe wymagają moczenia i dosyć długiego gotowania, tak aby były dogotowane i miękkie. Dzięki temu „niszczone” są antyodżywcze składniki oraz substancje powodujące dokuczliwe wzdęcia.
Podczas gotowania roślin strączkowych, najlepiej: doprowadzić wodę do wrzenia, następnie zdjąć garnek z ognia, wylać wodę, uzupełnić ją nową i zagotować od nowa. Przez pierwsze 20 minut gotujemy bez przykrycia, usuwając szumowiny, aż wytworzy się para (która rozbija i rozprasza enzymy zaburzające trawienie)
Należy używać przypraw przeciwdziałającym wzdęciom.
Poniżej przedstawiam pomocne zestawienie przypraw ziołowych
kolendra, kminek, imbir – soczewica, mung, czarna fasola
szałwia, tymianek, oregano -czarna fasola, soczewica
koper, bazylia – soczewica, ciecierzyca, groch łuskany
mięta, czosnek – ciecierzyca, soczewica
Sól należy dodać pod koniec gotowania. Wówczas strączki zmiękną i dodatkowo zmniejszymy straty białek.
Soja
ma najwięcej białka ze wszystkich roślin strączkowych, dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika,
zawiera dużo magnezu i kwasu foliowego, a także pierwiastki śladowe – mangan i miedź – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu enzymatycznego oraz odporności komórkowej,
jest bogatym źródłem wapnia i witaminy K – ważna przy profilaktyce osteoporozy, produkowane są z niej: mleko, jogurty sojowe, tofu, prażone „orzeszki”, lecytyna oraz olej,
jest dostępna w postaci ziaren zielonych, żółtych, brązowych lub czarnych.
Soczewica
zawiera dużo witaminy B1, folianów, miedzi, magnezu, potasu, rozpuszczalnego błonnika – bardzo dobre działanie na serce (wiązanie cholesterolu, redukcja poziomu homocysteiny, wpływ na prawidłowy rytm serca oraz prawidłowe ciśnienie krwi),
jest dostępna w puszcze w zalewie lub jako ziarna – czerwone, brązowe, żółte, zielone, pomarańczowe i czarne.
Bób
ma bardzo wysoką zawartość witaminy K – ważna w procesie krzepnięcia krwi oraz konieczna do właściwego metabolizmu tkanki kostnej, ważna w profilaktyce osteoporozy,
zawiera potas, miedź i magnez – działanie korzystne na serce, jest dostępny w postaci nasion świeżych oraz mrożonych.
Wikipedia:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ro%C5%9Bliny_str%C4%85czkowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz