niedziela, 11 stycznia 2015

Muffinki z kurczakiem i pieczarkami




6 piersi kurczaka
300-400 g pieczarek
1 garść suszonych grzybów
1 cebula
6 plasterków żółtego sera
pieprz
sól







Umażyc cebulkę pokrojoną w kostkę.
 Następnie dodac drobno pokrojone pieczarki i wymoczone suszone grzyby.
 Dusimy farsz pod przykryciem kilka minut
 Przyprawiamy pieprzem i solą.
 Piersi kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy by powstało nam 12 kotlecikow
Każdy kotlet posypujemy z obu stron sola i pieprzem i wkładamy je pojedynczo do blaszek na muffiny. 
Nakładamy łyżeczką farsz grzybowy w środek i zawijamy wystające końce kotletów do srodka tak aby powstala babeczka
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C na 20 - 25 minut.
 Następnie wyciągamy i na każdy muffin kładziemy pół plasterka żółtego sera 
Pieczemy jeszcze około 10 minut. 

Kiszenie buraczkow czerwonych...........................na barszczyk !



1 kg buraków
około 1 l wody
1 płaska łyżka soli kamiennej 
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
kilka kawaleczkow skorki od zytniego chleba



Zagotować 1 litr wody z 1 łyżką soli kamiennej,koniecznie niejodowanej!!! Przestudzić.
Buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki .
Układać w wyparzonym garczku kamiennym do 2/3 objetości,dodać przyprawy i zalać przestudzoną solanką.Dodac przyprawy i skorki chleba
Przykryc i obwiazac gaza lub sciereczka bawelniana  i postawić w ciepłym miejscu,by ruszyła fermentycja.
Odczekać kilka dni i cieszyć sie  smakiem i kolorem domowego barszczyku.
Proces kiszenia trwa od 5-7 dni.Zależy to od temperatury otoczenia



Smacznie i zdrowo !!!

Pasta czosnkowo-imbirowa



1 szklanka czosnku
1 szklanka posiekanego świeżego imbiru,
 1/4 szklanki  oliwy z oliwek(u mnie olej ryzowy)
duża szczypta soli,
2 lyzki soku z cytryny




Imbir pokroić lub  oskrobac za pomoca lyzeczki,pokroic  na mniejsze kawałki.
Włożyć całość do rozdrabniacza lub blendera i  zmiksowac dodajac oliwe.Przelozyc do sloika.
Mozna przechowywac okolo 2 tygodni w lodowce !

Konfitura z pigwy.........................Confiture de coings



Składniki
2 kg owoców pigwy(mozna dodac w 1/4 jablka)
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
1/2 szk wody



Pigwę umyć, obrać i wypestkować. Pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka miedzianego i włączyć niewielki gaz.
Pigwę dusić z 1/2 szk wody,cukrem i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka i dobrze zgestnieje.
 Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.

Pierogi z baranina




50 dag pieczonej, mielonej baraniny,
1 cebula podsmazona
sol i pieprz
majeranel lub tymianek
bulka tarta

3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko
pieprz i pieprz

Mięso wymieszać , doprawić pieprzem ,solą i ziolami. 
Zagescic bulka tarta tak zeby sie skleilo

Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. 
Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, 
wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. 
Odcedzić i pomaścic 

I druga wersja z tych samych skladnikow robie sakiewki !




Sakiewki podaje do aperitif np: KIR lub Aperol

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)