niedziela, 11 stycznia 2015
Muffinki z kurczakiem i pieczarkami
6 piersi kurczaka
300-400 g pieczarek
1 garść suszonych grzybów
1 cebula
6 plasterków żółtego sera
pieprz
sól
Umażyc cebulkę pokrojoną w kostkę.
Następnie dodac drobno pokrojone pieczarki i wymoczone suszone grzyby.
Dusimy farsz pod przykryciem kilka minut
Przyprawiamy pieprzem i solą.
Piersi kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy by powstało nam 12 kotlecikow
Każdy kotlet posypujemy z obu stron sola i pieprzem i wkładamy je pojedynczo do blaszek na muffiny.
Nakładamy łyżeczką farsz grzybowy w środek i zawijamy wystające końce kotletów do srodka tak aby powstala babeczka
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C na 20 - 25 minut.
Następnie wyciągamy i na każdy muffin kładziemy pół plasterka żółtego sera
Pieczemy jeszcze około 10 minut.
Kiszenie buraczkow czerwonych...........................na barszczyk !
1 kg buraków
około 1 l wody
1 płaska łyżka soli kamiennej
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
kilka kawaleczkow skorki od zytniego chleba
Zagotować 1 litr wody z 1 łyżką soli kamiennej,koniecznie niejodowanej!!! Przestudzić.
Buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki .
Układać w wyparzonym garczku kamiennym do 2/3 objetości,dodać przyprawy i zalać przestudzoną solanką.Dodac przyprawy i skorki chleba
Przykryc i obwiazac gaza lub sciereczka bawelniana i postawić w ciepłym miejscu,by ruszyła fermentycja.
Odczekać kilka dni i cieszyć sie smakiem i kolorem domowego barszczyku.
Proces kiszenia trwa od 5-7 dni.Zależy to od temperatury otoczenia
Smacznie i zdrowo !!!
Pasta czosnkowo-imbirowa
1 szklanka czosnku
1 szklanka posiekanego świeżego imbiru,
1/4 szklanki oliwy z oliwek(u mnie olej ryzowy)
duża szczypta soli,
2 lyzki soku z cytryny
Imbir pokroić lub oskrobac za pomoca lyzeczki,pokroic na mniejsze kawałki.
Włożyć całość do rozdrabniacza lub blendera i zmiksowac dodajac oliwe.Przelozyc do sloika.
Mozna przechowywac okolo 2 tygodni w lodowce !
Konfitura z pigwy.........................Confiture de coings
Składniki
2 kg owoców pigwy(mozna dodac w 1/4 jablka)
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
1/2 szk wody
Pigwę umyć, obrać i wypestkować. Pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka miedzianego i włączyć niewielki gaz.
Pigwę dusić z 1/2 szk wody,cukrem i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka i dobrze zgestnieje.
Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.
Pierogi z baranina
50 dag pieczonej, mielonej baraniny,
1 cebula podsmazona
sol i pieprz
majeranel lub tymianek
bulka tarta
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko
pieprz i pieprz
Mięso wymieszać , doprawić pieprzem ,solą i ziolami.
Zagescic bulka tarta tak zeby sie skleilo
Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi,
wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty.
Odcedzić i pomaścic
I druga wersja z tych samych skladnikow robie sakiewki !
Sakiewki podaje do aperitif np: KIR lub Aperol
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...