Ciasto:
500-600g mąki pszennej
200 ml gorącej wody pół na pół z mlekiem
25 g masła lub 1 łyżka oleju
1 jajko + szczypta soli
Farsz:
300 g sera białego tłustego
500 g udotowanych ziemniaków
2 łyżeczki soli ( do smaku)
1/2 łyżeczki zmielonego czarnego
1 łyżeczka majeranku (opcja) ale podnosi smak!
2 cebule i 3 łyżki masła do podsmażenia
Ser i ziemniaki przepuścić przez praskę , doprawić solą , pieprzem, majerankiem. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić
na maśle , dodać do nadzienia, dobrze wymieszać.
Mąkę wysypać na stolnicę dodać sól. Zrobić "dołek" i wbić jajko.Do ciepłej wody z mlekiem włożyć masło i roztopić,
stopniowo wlewać do mąki,mieszając wszystko czubkiem noża. Połączyć składniki .
Zagniatać ciasto rękoma przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło .
Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie wyrobić przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na części i
kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę i wałek mąką.
Wycinać małą szklaneczką lub wycinakiem do pierożków kółka, na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu.
Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków.
Układać je na ściereczce na blacie, przykryć drugą ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
W dużym, płaskim garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk).
Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 3 minuty
licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Wyłowić łyżką cedzakową wszystkie pierogi i układać na tacy zachowując odstępy aby odrobinkę przeschły.
Dobrze pomaścić roztopionym masłem lub słoninką ze skwareczkami !!!
Powyżej domowe świeże skwarki.....