środa, 14 maja 2014

Żarłacz błękitny..............................stek grillowany na dwa sposoby

na 4 steki

Marynata I :
2 lyzki sosu sojowego 
2 lyzki octu balsamicznego 
1/4 szklanki soku z cytryny 
2 lyzki oliwy z oliwek 
2 lyzki posiekanej natki pietruszki 
1 zabek czosnku mielonego 
1/2 lyzeczki czarnego mielonego pieprzu 
2   posiekane szalotki

Marynowac przez minimum 30 minut najlepiej w lodowce
Grillowac na patelni grillowej po 5 minut z kazdej strony  

Marynata II :

 1/4 szklanki sosu sojowego
 1/4 szklanki sosu Worcestershire
 2 lyzki soli czosnekowej
 2 lyzki posiekanego swiezego tymianku
 2 lyzki zmielony czarny pieprz
 2 lyzki chili w proszku

Marynowac przez minimum 30 minut najlepiej w lodowce
Zapiec w piekarniku 40 min w temp 170°C





Moja rada:
Mozna rowniez opruszyc maka (ja preferuje make z cieciorki) i usmazyc na tluszczu......:)




O cieciorce i mace z cieciorki napisze innym razem

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)