niedziela, 9 lutego 2014

Tartiflette................... Tartiflette :)

Ser Reblochon
Wygląd i konsystencja:
Półmiękki i powierzchniowo dojrzały Reblochon pochodzi z górskiego regionu Savoy. Reblochon ma giętką, kremową konsystencję.Mierzy 14 cm średnicy i 3-4cm grubości, waży średnio 450g.Ser o proporcjonalnie dobranych składnikach o cienkiej, pomarańczowo-żółtej, aż po różowy, zwartej, aksamitnej skórce. Wytworzony twaróg umieszcza się w formach wysciełanych płótnem i pozostawia do suszenia.
Smak i zapach:
Ser Reblochon ma ciepły, drożdżowy aromat o słodkim smaku świeżo gniecionych orzechów włoskich. Za jego świeży, klarowny zapach wyraźnie odpowiada pleśń, ser poza tym charakteryzuje się wilgotną, gładką i sprężystą, i trochę tłustawą masą serową.
Podawanie:
Ser Reblochon wspaniale sprawdza się w kulinariach, doskonały w duecie z winem z Doliny Rodanu np. Beaujolais villages of cru.

1 kg średnich ziemniaków
30 dag boczku wędzonego
2 cebule
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 krążek sera Reblochon (ten zapaszek!)
sól, pieprz

Ziemniaki umyj, cienko obierz i ugotuj w osolonym wrzątku prawie do miękkości,żeby się nie rozpadły i dały  Pokrój w grubsze plasterki.
Mozna tez (osobiscie wole!) usmażc plasterki .Trochę wystudź.

Boczek pokrój w kosteczkę, tak samo cebulę. Zrumień boczek na patelni razem z cebulą.

Ziemniaki nałóż do naczynia żaroodpornego, posyp boczkiem z cebulą, polej białym winem, posyp pieprzem.

Ser reblochon pokrój w plastry i nałóż na ziemniaki. Całość zapiekaj pół godziny w rozgrzanym piekarniku.


 Jest to potrawa wiejska, sycąca, bardzo prosta :)

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)