sobota, 9 marca 2013

Grzane wino......Vin chaud aux épices (Alsace)




 1 litr czerwonego wina (Bordeaux, Burgundia czy Pinot Noir)
- 250 g brązowego cukru
- 1 skórkę z cytryny
- 1 sk
órka pomarańczowa
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 goździki
- 1 kawałek imbiru (lub mielony)
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie :
Wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia bardzo powoli.
Grzac ale nie gotowac 5 minut.
Podawać na gorąco!


Alzacka tarta cebulowa.......Tarte à l'oignon d'Alsace




Na nadzienie:
- 250 g cebuli
- 100 g boczku
- 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek
 Na sos beszamelowy :
 - 50 cl mleka
 - 70 g mąki
- 50 g masła
- sól - pieprz
- gałka muszkatołowa
 - 2 żółtka jaja

Wykonanie;


Pokroic cebulę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, musi się lekko zabarwic.Podsmazyc pokrojony bekon na patelni.
 Przygotować sos beszamelowy:
 stopić masło w rondlu, dodać mąke i mleko ,mieszac  trzepaczka , aby uniknąć grudek.Doprawic sola , pieprzem i gałka muszkatołowa , zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami.
 Wylepic forme do tarty ciastem kruchym (przepis juz podalam).Wylozyc cebule i sos beszamelowy,posypac bekonem.
.Pieczemy ciasto w gorącym piekarniku 210 ° C okolo  25 minut

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)