sobota, 9 marca 2013
Alzacka tarta cebulowa.......Tarte à l'oignon d'Alsace
Na nadzienie:
- 250 g cebuli
- 100 g boczku
- 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek
Na sos beszamelowy :
- 50 cl mleka
- 70 g mąki
- 50 g masła
- sól - pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 żółtka jaja
Wykonanie;
Pokroic cebulę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, musi się lekko zabarwic.Podsmazyc pokrojony bekon na patelni.
Przygotować sos beszamelowy:
stopić masło w rondlu, dodać mąke i mleko ,mieszac trzepaczka , aby uniknąć grudek.Doprawic sola , pieprzem i gałka muszkatołowa , zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami.
Wylepic forme do tarty ciastem kruchym (przepis juz podalam).Wylozyc cebule i sos beszamelowy,posypac bekonem.
.Pieczemy ciasto w gorącym piekarniku 210 ° C okolo 25 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz