sobota, 9 marca 2013

Alzacka tarta cebulowa.......Tarte à l'oignon d'Alsace




Na nadzienie:
- 250 g cebuli
- 100 g boczku
- 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek
 Na sos beszamelowy :
 - 50 cl mleka
 - 70 g mąki
- 50 g masła
- sól - pieprz
- gałka muszkatołowa
 - 2 żółtka jaja

Wykonanie;


Pokroic cebulę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, musi się lekko zabarwic.Podsmazyc pokrojony bekon na patelni.
 Przygotować sos beszamelowy:
 stopić masło w rondlu, dodać mąke i mleko ,mieszac  trzepaczka , aby uniknąć grudek.Doprawic sola , pieprzem i gałka muszkatołowa , zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami.
 Wylepic forme do tarty ciastem kruchym (przepis juz podalam).Wylozyc cebule i sos beszamelowy,posypac bekonem.
.Pieczemy ciasto w gorącym piekarniku 210 ° C okolo  25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)