środa, 28 grudnia 2016

Placki ziemniaczane .........złote i chrupiące

Masa ziemniaczana :
6 dużych ziemniaków
2 jajka
3  łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól + pieprz
olej do smażenia


Opcjonalnie :
koperek lub
 łyżka śmietany lub
2 łyżki otrębów


Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o drobnych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. 
Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć.Posiekać czosnek.
 Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. 
Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, 
zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Wbić jajka , wymieszać.
Doprawić  solą i pieprzem. do smaku.  Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Sernik CORA................................rewelacyjny smak


 

Biszkopt bakaliowy:

2 całe jajka
2 białka (żołtka pozostawić do masy serowej)
1/2 szklanki cukru
100 g posiekanych orzechów włoskich
40 g wiórków kokosowych 
garść rodzynek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:


1 kg twarogu dwukrotnie mielonego 
3 jajka
2 żółtka pozostałe z ciasta
200 g masła
200 ml mleka
1 i 3/4 szkl. cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 budynie waniliowe bez cukru
ponadto:

duże opakowanie delicji pomarańczowych (294 g)
brzoskwinie w syropie  (puszka 820g)
2 galaretki pomarańczowe
1 filiżanka kawy + 1 łyżka wódki 


Sposób wykonania:



Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek.  Żółtka pozostawić do masy serowej, 
wszystkie białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier.
 Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodawać żółtka.
 Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, bakalie, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 
Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać wierzch. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut.


Biszkopt wyjąć i wystudzić. Odwrócić do góry nogami. 
Zdjąć papier do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce ( w takiej pozycji, do góry nogami).

Masa serowa:



Masło roztopić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym.
 Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. 
Na tym etapie masa robi się rzadsza.



2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. 
Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. 
Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraznie zgęstnieje 
i przybierze postać jakby piankowego budyniu.



Składanie ciasta:

Na biszkopt wylać połowę ciepłej masy serowej. 
Delicje krótko moczyć w kawie z alkoholem i układać na powierzchni masy serowej czekoladą do góry.
 Na delicje wyłożyć pozostałą część masy serowej i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni.



Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.


Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na cienkie plastry. Ułożyć na wierzchu ciasta.
 Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na brzoskwinie. 

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)