2 listki laurowe
3-4 ząbki czosnku
parę ziarenek czarnego pieprzu
parę ziarenek ziela angielskiego
2 łyżka soli
6 szklanek wody przegotowanej i ostudzonej
Kiszone buraki potrzebują czasu - należy nastawić je na tydzień, a następnie jeszcze odstawić na kilka dni - nabiorą mocy i smaku!
Lecznicze właściwości buraków:
działają pobudzająco,
zwiększają odporność organizmu
wspomagają leczenie nowotworów złośliwych.
za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,
zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,
odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,
zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,
zwalczają przeziębienia,
są wskazane przy anemii i nerwicy.
Kiszone buraki to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i profilaktykę niedoborów żelaza.