Olej kokosowy – właściwości
Tłuszcz kokosowy zawiera niezwykle rzadki kwas laurynowy, który występuje w mleku matki.
Wspomaga on układ odpornościowy oraz ma silnie działanie bakteriobójcze i wirusobójcze.
Wysoko przyswajalny i niskokaloryczny olej kokosowy jest bogaty w naturalne witaminy (E, B,C) i
minerały (Ca, Ze,Mg, Na, Zn, K, P) oraz aminokwasy.
A oto niektóre właściwości oleju kokosowego:
Spalanie tłuszczu: Tłuszcz nasycony, który może przyspieszyć utratę (najbardziej niebezpiecznego)
tłuszczu brzusznego. Istnieją doniesienia o dwóch, rzetelnych, przeprowadzonych z udziałem l
udzi badaniach, wykazujących, że zarówno u kobiet jak i mężczyzn,
już tylko dwie łyżki stołowe oleju kokosowego dziennie (30 ml), mogą w ciągu
1–3 miesięcy zmniejszyć zawartość tłuszczu brzusznego.
jest łatwo trawiony i przyswajany przez organizm, nie przyczynia się do budowy
tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii, zwiększa energię
i wytrzymałość, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn pokarmowych,
zmniejsza apetyt – jest bardzo tłusty i syty.
Poprawa funkcjonowania mózgu: słynne obecnie badanie, którego rezultaty opublikowano w 2006 r.
w czasopiśmie Neurobiology of Aging, wykazało, że podawanie średniołańcuchowych triglicerydów
(występujących najliczniej w oleju kokosowym) 20 pacjentom z chorobą Alzheimera lub łagodnym
upośledzeniem funkcji poznawczych, prowadziło u nich do istotnego zwiększenia stężenia
ciał ketonowych (już w ciągu 90 minut po podaniu) związanego z wyraźną poprawą
zdolności poznawczych u pacjentów z łagodniejszym zaburzeniem funkcji poznawczych.
Usuwanie wszy głowowych: stwierdzono, że połączenie oleju kokosowego z olejkiem anyżowym
aplikowane w postaci sprayu, wykazywało się większą skutecznością niż środek owadobójczy
– permetryna (w stężeniu 0,43%).
Gojenie ran: od niepamiętnych czasów orzechy kokosowe wykorzystywane były do leczenia ran.
Trzy spośród zidentyfikowanych mechanizmów leżących u podłoża wspomnianych efektów leczniczych
to: zdolność do przyspieszania procesu ponownego pokrywania obszaru rany nabłonkiem,
zwiększanie aktywności enzymów antyoksydacyjnych oraz stymulacja większego usieciowania włókien
kolagenowych w naprawianej tkance. Wykazano, że olej kokosowy działa
synergistycznie z tradycyjnie stosowanym terapiami, takimi jak te oparte na soli srebrowej sulfadiazyny,
przyspieszając gojenie się ran oparzeniowych.
Alternatywa dla niesteroidowych leków przeciwzapalnych: dowiedziono,
że olej kokosowy posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.
Działanie przeciwwrzodowe: co ciekawe, wykazano, że mleczko kokosowe (zawierające składniki
oleju kokosowego), jest tak skuteczne jak tradycyjny lek – sukralfat,
jako towarzyszący podawaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych środek przeciwwrzodowy.
Działanie przeciwgrzybicze: w 2004 r., 52 izolaty grzybów z rodzaju
Candida poddano działaniu oleju kokosowego.
Ustalono, że najbardziej wrażliwy na ten środek okazał się, cieszący się najgorszą sławą,
gatunek Candida albicans. Badacze stwierdzili, że „w obliczu pojawiającej się lekooporności
gatunków w rodzaju Candida do leczenia zakażeń grzybiczych stosować się powinno olej kokosowy”
Podnoszenie poziomu testosteronu: odkryto, że olej kokosowy zmniejsza stres
oksydacyjny w jądrach szczura, prowadząc do uzyskania istotnie wyższego poziomu testosteronu.
Ograniczenie rozrostu prostaty: stwierdzono, że olej kokosowy ogranicza indukowany testosteronem
łagodny rozrost prostaty u szczurów.
Poprawa profilu lipidowego krwi: olej kokosowy konsekwentnie poprawia
stosunek LDL:HDL we krwi spożywających ten olej osób.
Z tego też względu, olej kokosowy nie powinien być dłużej odrzucany jako
„tłuszcz nasycony, który prowadzi do niedrożności tętnic”.
Wchłanianie substancji odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach: niedawno ustalono,
że olej kokosowy w większym stopniu niż olej szafranowy zwiększa wchłanianie
karotenoidów pomidora.
Poprawia zdrowia kości: wykazano, że olej kokosowy zmniejsza stres oksydacyjny w kości,
co może zapobiegać uszkodzeniom strukturalnym kości objętej osteoporozą.
Działanie przeciwsłoneczne: udowodniono, że olej kokosowy blokuje promienie UV w 30%.
Należy pamiętać, że jest to dobra wiadomość o tyle, że promienie UVA uszkadzają skórę,
natomiast promienie UVB są bardzo korzystne (przy umiarkowanej ekspozycji).
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz