piątek, 15 stycznia 2016

Pulpeciki drobiowe po indyjsku................tikka masala

1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula średniej wielkości
drobno posiekana natka pietruszki
1 jajko
1 bułka pszenna
1 łyżka wegety domowej
pieprz
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
przyprawa garam masala
1 małe opakowanie mleka kokosowego


Cebule - obieracja i posiekac. Usmażyc na połowie oliwy, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. 
Kiedy jest szklista, 1 jej część dodaję do mięsa, zaś pozostała część wrzucam do garnka, ja uzywam slow cookera .





Do mięsa z cebulą dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, natkę pietruszki, łyżkę wegety oraz sól i pieprz. Mięso należy dokładnie wyroić rękoma 
Kiedy masa idealnie wymieszana, ulepić z niej śliczne i maleńkie klopsiki 
Klopsiki usmażyc na oliwie ze wszystkich stron, aż będą złote.

 Do garnka wlac mleko kokosowe, przecier pomidorowy trochę 1/2 szkl wody i doprawić do smaku przyprawą garam masala.Włożyć klopsiki i zamieszać. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 1 h w temperaturze max.Następnie przełączyć na sloow i gotować 4-5 h.
Można dłużej bo klopsiki się nie rozpadną!!!



przyprawa Garam Masala


Kiełbasa ze słoika...........................pyszna bo domowa!



- 1kg łopatki wieprzowej
- 1kg karczku lub surowej szynki
- 0,5 kg chudego, surowego, wędzonego/zwykłego boczku 
- 4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- łyżeczka pieprzu mielonego
- 3 łyżeczki soli
- 1 szkl wody
- 1 łyżka stołowa soli peklowej
- 1 łyżka smalcu do każdego słoika



Mięso i boczek zmielić, dodać przyprawy, zgnieciony przez praskę czosnek i wodę. 
Wyrabiać mięso ręką kilka minut. Odstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 
Napełniać słoiki do 3/4 wysokości. Wstawić do szerokiego rondla z wodą sięgającą do 3/4 ich wysokości, zagotować. 
Zmniejszyć ogień na średnio-mały i gotować 60 minut.


Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda 

konserwacji żywności, która polega na 

trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny

I tak słoje o objętości 
 500 ml  wraz zawartością :

- 60 minut przy pierwszej, 
-40 minut przy drugiej, 
-30 minut przy trzeciej pasteryzacji

Tak zakonserwowane mięso możemy przechowywać w piwnicy czy szafkach kuchennych, w temperaturze pokojowej.
 Przed spożyciem wkładamy słoiki do lodówki, żeby wokół mięsa wytworzyła się pyszna klarowna galareta, a na górze smalczyk


Moja uwaga:

Słoje o pojemniści   1,5l   120 + 80 + 60 minut
Słoje o pojemniści      1l.     90 + 60 + 45 minut



czwartek, 14 stycznia 2016

Naleśniki wytrawne............. ze szpinakiem i fetą.

Składniki
4 - jajka
2 szklanki - mąki
1 szklanka - mleka
1 szklanka - wody
½ łyżeczki - soli
masło klarowane



Beszamel
1 łyżka - masła
2 łyżki - mąki
2 szklanki - mleka
ser żółty
1 szczypta - gałka muszkatołowa

Nadzienie
400 g - mrożonego szpinaku lub 800 g sieżego
3 ząbki - czosnku
200 g - sera feta
1 łyżka - masła
sól
pieprz
  





Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i wlać mleko (na przemian) i zmiksować. 
Gdy ciasto jest gładkie, rozcieńczyć wodą do konsystencji ciasta naleśnikowego. Ciasto odstawić na 20-30 minut. 
Gdy zgęstnieje, znowu dolać odrobinę wody. Odstawić, by odpoczęło!!! Usmażyć cienkie placki .

 Masło roztopić na patelni i wrzucić posiekany czosnek. Gdy lekko się podsmaży, wrzucić rozmrożony szpinak i mieszając poddusić, 
odparowując nadmiar wody. Dodać pokruszony ser feta i doprawić solą i pieprzem. 
Naleśniki posmarować farszem, boki zawinąć do środka i zwinąć rulony ( jak krokiety). 
Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie.

 W rondlu roztopić masło i zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
 wrzucić starty na tarce żółty ser. Wymieszać.

Naleśniki zalać beszamelem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut 


Deser z jogurtu i nasion chia

Na początkek – CO TO SĄ  nasiona CHIA?




Możemy spotkać się również z nazwą „szałwia hiszpańska”.
 Znajdziemy w nich wielką dawkę kwasów Omega 3
 i Omega 6
Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. 
Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. 
Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), 
głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej).
Ze względu na swoje różnorodne właściwości, nasiona chia powinny znalezć się w naszej codziennej diecie. 
Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:
jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
dodatek do koktajli
zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
do puddingów, sosów, zagęszczania zup
można kiełkować.
Przyrządzamy w proporcji 9:1
9płynu : 1miarka nasion


Składniki
dowolne owoce
200 ml jogurtu naturalnego
4 łyżeczek nasion chia
2 łyżeczki stewi (można słodzić miodem)

Do dwóch miseczek ( lub szklannych pucharków) nalwewmy po połowie jogurtu dodajemy stewię i po 2 łyżeczki chia.
Dokładnie mieszamy ,zakrywamy folią i odkładamy na noc do lodówki.Nasiona chia zwi......ekszają swoją objętość około 9 krotnie!
Rano dodajemy ulubione owoce i....voila mamy pyszne śniadanie.





Jogurt domowy..............................gęsty,kremowy i pyszny!

1 litr mleka (wiejskie lub pasteryzowane)
1 kubeczek dobrego jogurtu 200 ml
3-4 łyżwczki mleka w proszku (opcja)



TEMPERATURA MLEKA
 temperatura mleka: od 40 °C do max. 45 °C. Jest to najlepsza temperatura do uzyskania smacznego jogurtu. 
 BAKTERIE


Do mleka o temperaturze od 40 °C do max. 45 °C dodajemy kubek około 200 ml dobrego jogurtu i mleko w proszku
 Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.Można mikserem.
ZAKRYJ NACZYNIE
Naczynie, w którym znajduje się mleko , dokładnie przykrywamy (szczelną zakrywką lub nakrętką)
POCZEKAJ
Zostawiamy w cieple na minimum 6-8 godzin. Możemy  naczynie umieścić  pod pierzyną, przy kaloryferze, albo w ciepłym miejscu w kuchni.
 Dzięki temu powstanie jogurt domowy.





 A to jest deser jogurtowy z nasionami chia......





Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)