1 cebula średniej wielkości
drobno posiekana natka pietruszki
1 jajko
1 bułka pszenna
1 łyżka wegety domowej
pieprz
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
przyprawa garam masala
1 małe opakowanie mleka kokosowego
Cebule - obieracja i posiekac. Usmażyc na połowie oliwy, cały czas mieszając, by się nie przypaliła.
Kiedy jest szklista, 1 jej część dodaję do mięsa, zaś pozostała część wrzucam do garnka, ja uzywam slow cookera .
Do mięsa z cebulą dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, natkę pietruszki, łyżkę wegety oraz sól i pieprz. Mięso należy dokładnie wyroić rękoma
Kiedy masa idealnie wymieszana, ulepić z niej śliczne i maleńkie klopsiki
Klopsiki usmażyc na oliwie ze wszystkich stron, aż będą złote.
Do garnka wlac mleko kokosowe, przecier pomidorowy trochę 1/2 szkl wody i doprawić do smaku przyprawą garam masala.Włożyć klopsiki i zamieszać. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 1 h w temperaturze max.Następnie przełączyć na sloow i gotować 4-5 h.
Można dłużej bo klopsiki się nie rozpadną!!!
przyprawa Garam Masala