piątek, 5 sierpnia 2016

Baklawa..................słodkie ciasto bałkańskie






Syrop:
1 szklanka gorącej wody
10 dag miodu
łyżka soku z cytryny

Tuż przed wyjęciem ciasta z pieca przygotować syrop z miodu, 
szklanki gorącej wody oraz soku z cytryny, chwilkę gotować.
 Baklawę zalać gorącym syropem, posypać pistacjami i ostudzić.


Ciasto filo: 1/2 kg

Farsz:
10 dag cukru
10 dag zmielonych orzechów włoskich 
10 dag migdałów bez skórki
5 dag pistacji
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 zmielone goździki
20 dag masła




Orzechy, migdały i połowę pistacji wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem.
 Masło stopić, lekko przestudzić.
Formę do pieczenia wysmarować odrobiną masła i ułożyć na niej trzy warstwy ciasta,
 każda smarując z wierzchu roztopionym masłem.
 Na całej powierzchni ciasta rozłożyć zmielone orzechy i migdały i 
przykryć dwiema warstwami ciasta posmarowanego masłem.
Przed wstawieniem do pieca wierzch ciasta pokroić na małe kawałki (aby łatwiej było kroić).
 Piec 45 minut w temp. 180o C, aż górna warstwa ciasta będzie złotobrązowa.
Baklawę zalać gorącym syropem, posypać pistacjami i ostudzić.





https://pl.wikipedia.org/wiki/Bak%C5%82awa

czwartek, 4 sierpnia 2016

Samosa.................indyjskie pierożki



Farsz:
2 łyżki oleju roślinnego
125 g drobno posiekanej cebuli
4 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
1 1 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
2 zielone papryczki chili, drobno posiekane
500 g zmielonego mięsa jagnięcego,wołowina lub inne mięso
1 1 łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przesmażyć mięso dodać przyprawy i gotowe.

Ciasto:
235 g mąki tortowej
1 łyżeczka soli
60 g oleju rzepakowego
6-7 łyżek zimnej wody 
lub
400 g białej mąki
1 łyżeczka soli
 100 g stopionego masła lub ghee
 150 ml zimnej wody lub mniej

Można użyć gotowego ciasta filo !

Zmieszać mąkę i sól w dużej misce. Na środku zrobić wgłębienie i wlać olej. 
Wziąć trochę mąki z olejem na dłoń i ucierać je druga wyprostowaną dłonią. 
Robić to nad miską tak żeby mąką nasiąknięta olejem spadała z powrotem do miski. 
Kiedy cała zawartość dłoni znajdzie się z powrotem w misce, powtórzyć tą czynność z następną 
porcją mąki i oleju. Kontynuować aż cała mąką będzie równo pokryta olejem. 
Do mąki z tłuszczem, wlać 6 łyżek wody i zmieszać. Jeżeli potrzeba, dodać jeszcze pół lub
 całą łyżkę wody, kropelkami.


Umieścić ciasto na drewnianej desce, posmarować palce olejem żeby ciasto nie przywierało i 
ugniatać  przez 10 minut – powinno sie uzyskać zwartą, 
nieklejącą masę. Umieścić ciasto pod zwilżonym ręcznikiem i pozostawić na pół godziny.
Wyjąć ciasto i znowu ugniatać przez minutę, podzielić na 2 równe części.
Każdą z części używając rąk  zrolować na 12 mm wałek
 i pociąć każdy wałek na 8 równych części. Z każdej uformować kulki.
Każdą kulkę rozwałkować na okrągłe 15 cm placki i przeciąć  każdy placek na połowę,
 uzyskując części na 2 samosy.

Położyć na dłoni pojedynczy placek i skleić ze sobą prosty brzeg, formując stożek
 a okrągły brzeg będzie tworzył górę stożka. Przed sklejeniem zwilżyć 1 brzeg wodą. 
W stożku umieścić łyżkę nadzienia i skleić górę stożka, także zwilżając jeden brzeg wodą.



Pozostawić sklejone samosy przez 30 minut do wyschnięcia bedą sie lepiej smazyły.
Smażyć samosy przez 12 minut obracając je na lekko brązowy kolor.










niedziela, 31 lipca 2016

Ziemniaczane pierożki ...........z różnymi farszami

Ciasto:

1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę
3 jajka
około 350-400gr mąki
łyżeczka soli
jajko do smarowania ciasta

Nadzienie ruskie:

750 g ziemniaków
2 drobno posiekane cebule
1 łyżka masła
250 g białego sera (tłustego)
sól i pieprz 
1/2 łyżeczki majeranku 

Nadzienie se szpinaku i fety:

 1 opakowanie mrozonego szpinaku (odparowanego i wystudzonego)
1 opakowanie sera feta 250-300gr
2 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę
2-3 ząbki czosnku 
sól i pieprz



Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę.
Teraz przygotowujemy ciasto. Dokładamy jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy, przez około 1 minutę. 
Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
Na posypanej sowicie mąką stolnicy rozwałkowujemy 1/2 ciasta i wycinamy kółka na pierożki, 
W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy dociskając boki widelcem. 




Takie pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce lub na papierze do pieczenia.
Z wierzchu pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

Ciasto uniwersalne do sezonowych owoców........zawsze się udaje!



2 szklanki mąki (może być krupczatka)
4 jajka
1 szklanka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
300 g  owoców

Jajka wybić do miski i razem z cukrem ubić na puszystą masę.
Dodac stopniowo olej i cały czas miksować.
Dodac  mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać .Przełożyć  do formy do 
i wcisnąc lekko owoce.
Piec w 180 C przez 45 minut do momentu aż wbity szaszłykowy patyczek będzie 
Posypać cukrem pudrem.




Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)