Syrop:
1 szklanka gorącej wody
10 dag miodu
łyżka soku z cytryny
Tuż przed wyjęciem ciasta z pieca przygotować syrop z miodu,
szklanki gorącej wody oraz soku z cytryny, chwilkę gotować.
Baklawę zalać gorącym syropem, posypać pistacjami i ostudzić.
Ciasto filo: 1/2 kg
Farsz:
10 dag cukru
10 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag migdałów bez skórki
5 dag pistacji
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 zmielone goździki
20 dag masła
Orzechy, migdały i połowę pistacji wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem.
Masło stopić, lekko przestudzić.
Formę do pieczenia wysmarować odrobiną masła i ułożyć na niej trzy warstwy ciasta,
każda smarując z wierzchu roztopionym masłem.
Na całej powierzchni ciasta rozłożyć zmielone orzechy i migdały i
przykryć dwiema warstwami ciasta posmarowanego masłem.
Przed wstawieniem do pieca wierzch ciasta pokroić na małe kawałki (aby łatwiej było kroić).
Piec 45 minut w temp. 180o C, aż górna warstwa ciasta będzie złotobrązowa.
Baklawę zalać gorącym syropem, posypać pistacjami i ostudzić.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bak%C5%82awa