środa, 22 lipca 2020

Kapuśniaki ...domowe, drożdżowe




SKŁADNIKI
1/2 kg - mąki
250 ml - ciepłego mleka
20 g - roztopionego masła
2 - żółtka

DEKORACJA
2 białka
kminek

FARSZ
1/2 kg - kapusty kiszonej
1 łyżka - masła
1 - cebula
sól
pieprz

ZACZYN
20 g - drożdży
1 szczypta - cukru
1 szczypta - soli
1 łyżka - ciepłego mleka
1 łyżeczka - mąki


Drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, wlać do miski z mąką. Dodać żółtka, mleko, cukier i wyrobić . Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka.

Roztopić masło i ciepłe ale nie gorące !!!), wlać do ciasta i wyrabiać przez 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swą objętość.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Kapustę obgotować, odcisnąć, drobno posiekać i przesmażyć z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  




Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować podsypując mąką.
 Nałożyć farsz z kapusty i zwinąć wałeczek - wzdłuż dłuższego boku. ..pociąć na kawałki jak lubimy.... :)
Na końcu zostawić miejsce bez nadzienia - co pozwoli na sklejenie kapuśniaczków





Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, robiąc odstępy między wałeczkami. Gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
 Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20- 25 minut 

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)