czwartek, 9 sierpnia 2018

Ciasto na pierogi pieczone........... drożdżowe uniwersalne



Składniki na ciasto na pierogi pieczone:


700 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży instant(2 opakowania)
lub 1 kostka drożdży świeżych
2 łyżka cukru
1 1/2 do 2 szklanka ciepłego mleka
4 żółtka
2 jajka
200 gram bardzo miękkiego masła
2 płaska łyżeczka soli

1 jajko + troszkę mleka do smarowania pasztecików

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, drożdże, masło i wyrobić ciasto nożem
Następnie dodać jajko i mleko. Wyrobić dość szybko ciasto a w razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto ma być elastyczne, miękki ale nie klejące.
Następnie rozwałkować dość cienko, wykroić pożądany kształt i nałożyć nadzienie. Zlepić pierogi. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na  ok. 15 min. w ciepłe miejsce.
 Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.



Pierogi z mięsem pieczone w piekarniku.EMPANADAS.


Ciasto drożdżowe
1/2 kilograma mąki
opakowanie drożdży instant
łyżeczka cukru
 szczypta soli
 40 g masła
ok. szklanki mleka
1 jajko



Drożdże rozpuszczamy w wodzie, do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto serowe:
25 dag mąki
25 dag masła
25 dag twarogu
1 żółtko
szczypta soli



Zarabiamy jak zwykłe ciasto.


FARSZ :
30 dkg chudego mięsa mielonego,
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 mała marchewka 
2 łyżki oliwy 
1 papryka czerwona
1 papryczka chilli 
1 ząbek czosnku
1 jako
sól, pieprz do smaku




Na patelni rozgrzewamy oliwie, podpiekamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, papryczkę chilli  i czerwoną drobno pokrojoną bez pestek,  mięso,  Ciągle mieszamy aż mięso się podpiecze i płyny całkowicie odparują. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy do farszu jajko i mieszamy.

Empanadas to pierogi kuchni argentyńskiej, nadziewane różnymi farszami ale przeważnie mięsem z warzywami. Pierogi są duże a piecze się je w piekarniku lub głębokim oleju. Ja robię małe.Podajemy z ostrym sosem chilli lub zjadamy same.

Chałwa domowa.................prosty przepis!

200 g sezamu 
200 g słonecznika
8 łyżek miodu
wanilia

opcjonalnie:
skórka pomarańczowa 
orzechy włoskie
migdały
rodzynki 


Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły.
To samo zrobić ze słonecznikiem.
 Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z palnika i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. 
Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna(!)
Ziarna i miód zmielić w malakserze, Thermomixie na gładką pastę. 
W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. 
Trzeba mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna.... 
Dodać bakalie i wymieszać już łyżką drewnianą.

Gotową masę przełożyć  do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia  i zawinąć w papier.
Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.


Ser paneer....................przepis na domowy pyszny indyjski ser



Paneer jest rodzajem domowego twarogu wykorzystywanym szeroko w kuchni indyjskiej. Wytwarzany jest ze świeżego mleka krowiego zakwaszanego sokiem z cytryny lub limonki. Używany tradycyjnie w potrawach wegetariańskich typu curry, może być także smażony w panierce lub podpiekany.







Składniki
3 litry mleka (surowego, nie UHT)
6 łyżek soku z cytryny
lub  3 łyżki octu spirytusowego 


Przepis jest bardzo prosty. 
Najpierw gotujemy mleko na średnim ogniu. Im tłustsze mleko, tym lepszy będzie ser.
 Używamy wiejskiego, niepasteryzowanego mleka  od rolnika
Po zagotowaniu mleka, zmniejszamy ogień, dodajemy do niego sok z cytryny i cały czas mieszamy. Na każdy 1 itr mleka trzeba dodać 2 łyżki  soku z cytryny.



Po kilku chwilach mleko powinno  się ścinać, a w garnku pojawią się skrzepy . Kiedy mleko się zetnie, zdejmujemy garnek z gazu i studzimy w pokojowej temperaturze. Po ostudzeniu przelewamy powstałą masę przez gazę . 

Odciskamy  i zostawiamy  na dwie, trzy godziny.
Na każdy litr mleka 1 kg obciążenia(!)

Więcej informacji na temat sera paneer"
https://en.wikipedia.org/wiki/Paneer

Kupiłam sobie formę do sera paneer. Używam jej również do robienia naszego białego sera.







Na ciasto:

500 g mąki pszennej
ok. 1 szklanki wody
szczypta soli

Na farsz:

300 g wołowiny
150 g indyka
150 g baraniny
200 g posiekanej cebuli
2 łyżki natki pietruszki posiekanej
1/2 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu 
2 łyżeczki przyprawy tandoori lub garam masala 
 kolendra mielona, kumin mielony, czosnek, sól i pieprz do smaku
bulion


Mąkę z solą przesiewamy , dodajemy olej i wlewamy powoli wodę zarabiając ciasto. 
Wyrabiamy ciasto około 5 min aż będzie lśniące i elastyczne. 
Zawijamy w ściereczkę i odkładamy na chwilę aby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano na oleju . 
Do miski wkładamy mielone mięsa, dodajemy cebulę , przyprawy i wyrabiamy mięso stopniowo dolewając bulion. Dłuższe wyrabianie powoduję ,że mięso puszcza "klej".

Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. 
Wykrawamy koła o średnicy około 8-10 cm.
Na środek każdego koła układamy kulkę farszu., zlepiamy  pierożki na zakładki. 
Na górze trzeba docisnąć aby "sakiewka" była szczelnie zamknięta a dodatkowo było za co złapać pierożka.(!)
Chinkali wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok  6-8 min od momentu wypłynięcia.

Gravlax.............czyli peklowany łosoś ze Szwecji



1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g)
skórka otarta z cytryny
3 łyżki soli morskiej
1-2 łyżki brązowego cukru
50-75 ml wódki czystej
1/2 pęczka posiekanego koperku
biały pieprz,czarny pieprz 






Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą do dołu. 
Nacieramy solą, cukrem, chrzanem i skórką cytrynową, polewamy równomiernie wódką, posypujemy lekko białym i czarnym pieprzem. Na wierzch kładziemy cały posiekany koperek, lekko dociskając. 
 Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, (owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając). Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski. 
 Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy na minimum 3-4 dni. Można jeść już po 48 godzinach, j(a jednak gorąco polecam poczekać!)
Wodę wylewamy codziennie
Po 4 dniach odwijamy łososia, ściągamy dokładnie koperek i nadmiar przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym(!), przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki i serwujemy z dowolnym sosem lub samego.
Łososia  można przechować w lodówce, owiniętego ręcznikiem papierowym i folią spożywczą, nawet do 3 tygodni. (!)



Gravlax znane także w innych kuchniach jako (gravad lax, gravad laks, gravlaks, graavilohi, graavilõhe, graflax) jest potrawą z surowego łososia marynowanego w soli, cukrze i zielonym koperku. Wszelkie dodatki to już próby eksperymentów,  niepowtarzalny, oryginalny smak zapewni użycie tylko tych 5 składników.

Historia tej potrawy sięga czasów średniowiecza – rybacy szukali możliwości przechowania ryb i solonego łososia zakopywano w piasku – w wolnym tłumaczeniu gravlax to "zakopany" lub też "pogrzebany" łosoś.

To bardzo popularna przekąska w krajach skandynawskich. Pokrojoną w cieniutkie plasterki rybę podaje się na
ciemnym pieczywie, posypuje koperkiem i przyozdabia plasterkiem cytryny. Świetnie się komponuje z młodymi ziemniakami.

Należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:

– NIE KORZYSTAĆ Z MROŻONEJ RYBY!!!
– korzystać z ryby z pewnego źródła, tylko bardzo świeżej

– nie można przesadzić z ilością koperku.

wtorek, 7 sierpnia 2018

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Składniki na 4 ciasto na około 40 sztuk

120 g mąki pszennej
120 g mąki krupczatki
2 jajka
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
2 łyżki wrzącej wody

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min.

Składniki na farsz:


 400 g świeżych liści szpinaku
 200 g sera feta
 2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej


Szpinak umyj dokładnie, usuń największe „ogonki” pozostawiając liście. Na patelni rozgrzej oliwę i przez ok 1 minutę podsmaż bardzo drobno posiekany czosnek. Jak się zeszkli dodaj liście szpinaku, odrobinę gałki muszkatołowej i duś do momentu kiedy szpinak „zwiędnie”.
W międzyczasie rozkrusz drobno ser, możesz użyć do tego widelca. Kiedy szpinak przestygnie wymieszaj ser ze szpinakiem tworząc farsz.

Farszem nadziewaj pierogi, które po ulepieniu ugotuj we wrzątku z odrobiną oleju 
(1 łyżka oleju do wody).
 Gotuj je 1 minutę od czasu gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Naleśniki z ryżu!!

Składniki na 5 - 8 naleśników:

1 szklanka ryżu, surowego
1 szklanka wody
1 łyżka dowolnej mąki, najlepiej ziemniaczanej albo ryżowej
szczypta soli
olej do smażenia




Ryż zalać sporą ilością zimnej wody i zostawić na noc.
Następnego dnia ryż odcedzić, dodać 1 szklankę świeżej wody i szczyptę soli. Przy pomocy ręcznego blendera dokładnie wszystko zblendować na rzadki, biały płyn. Na koniec dodać łyżkę mąki i zamieszać.
Na dnie patelni rozgrzać mocno olej. Wlać ciasto naleśnikowe, rozprowadzić poruszając patelnią i smażyć przez 2 -3 minuty, następnie obrócić naleśnika i smażyć kolejną minutę. Powtarzać aż do wyczerpania ciasta, podawać na słodko lub na słono.


Moje sugestie:


Patelnia musi być porządnie naolejona i dobrze rozgrzana.
Ciasto wydaje się rzadkie i wodniste – takie ma być, spokojnie!
Na początku naleśniki są lekko chrupiące, ale kiedy położycie je na chwilę na talerzu i będziecie na nie odkładać inne naleśniki w trakcie smażenia staną się elastyczne, giętkie i rozciągliwe. Z łatwością można zwijać je w rulony i koperty.
Patelnia musi być porządnie naolejona i dobrze rozgrzana.
Ciasto wydaje się rzadkie i wodniste – takie ma być, spokojnie!
Na początku naleśniki są lekko chrupiące, ale kiedy położycie je na chwilę na talerzu i będziecie na nie odkładać inne naleśniki w trakcie smażenia staną się elastyczne, giętkie i rozciągliwe. Z łatwością można zwijać je w rulony i koperty.



Ryż zalany wodą może stać w lodówce nawet 5 dni.

Przepis na jabłka do naleśników:

https://gocha2308.blogspot.com/2018/08/jabka-smazone-karmelizowane.html

Jabłka smażone karmelizowane....

Przepis na 2 porcje:

2-3 jabłka
cukier do smaku
2 łyżki masła do smażenia
cynamon



Sposób w jaki  pokroicie  jabłka  zależy od Waszej fantazji. Roztapiamy masło na patelni . Jabłka wrzucamy na patelnię i posypujemy cukrem. Smażymy nie mieszając a przewracając je co ok. 5 minut do momentu, aż jabłuszka się zrumienią (a dokładniej aż cukier się skarmelizuje).
Już na talerzu posypujemy cynamonem!


A to już naleśniki ryżowe z jabłkami karmelizowanymi ...mmm pycha!

BUŁKI PSZENNE, KAJZERKI.............z Thermomixa

1,5 łyżeczki soli
20 g drożdży
1 łyżeczki cukru
20 g oleju
200 g letniej wody
450 g mąki pszennej
1 jajko surowe





Wszystkie składniki oprócz jajka włożyć do miski Thermomiksa  (3 min. interwał)
Wyłożyć ciasto na talerz, uformować z ciasta wałek i pokroić na 8 części.
Ulepić 8 bułek o dowolnym kształcie (ponacinać nożem, zapleść warkocze lub ślimaczki) 
i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 - 15 minut (będą pulchniejsze).
Rozbić w szklance jajko i posmarować nim bułki, posypać ulubionymi nasionami (mak, sezam, kminek itp.)
Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp. 180 C, piec przez  30 min.


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)