Ciasto drożdżowe
1/2 kilograma mąki
opakowanie drożdży instant
łyżeczka cukru
szczypta soli
40 g masła
ok. szklanki mleka
1 jajko
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto serowe:
25 dag mąki
25 dag masła
25 dag twarogu
1 żółtko
szczypta soli
Zarabiamy jak zwykłe ciasto.
FARSZ :
30 dkg chudego mięsa mielonego,
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 mała marchewka
2 łyżki oliwy
1 papryka czerwona
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
1 jako
sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy oliwie, podpiekamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, papryczkę chilli i czerwoną drobno pokrojoną bez pestek, mięso, Ciągle mieszamy aż mięso się podpiecze i płyny całkowicie odparują. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy do farszu jajko i mieszamy.
Empanadas to pierogi kuchni argentyńskiej, nadziewane różnymi farszami ale przeważnie mięsem z warzywami. Pierogi są duże a piecze się je w piekarniku lub głębokim oleju. Ja robię małe.Podajemy z ostrym sosem chilli lub zjadamy same.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz