czwartek, 9 sierpnia 2018

Pierogi z mięsem pieczone w piekarniku.EMPANADAS.


Ciasto drożdżowe
1/2 kilograma mąki
opakowanie drożdży instant
łyżeczka cukru
 szczypta soli
 40 g masła
ok. szklanki mleka
1 jajko



Drożdże rozpuszczamy w wodzie, do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto serowe:
25 dag mąki
25 dag masła
25 dag twarogu
1 żółtko
szczypta soli



Zarabiamy jak zwykłe ciasto.


FARSZ :
30 dkg chudego mięsa mielonego,
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 mała marchewka 
2 łyżki oliwy 
1 papryka czerwona
1 papryczka chilli 
1 ząbek czosnku
1 jako
sól, pieprz do smaku




Na patelni rozgrzewamy oliwie, podpiekamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, papryczkę chilli  i czerwoną drobno pokrojoną bez pestek,  mięso,  Ciągle mieszamy aż mięso się podpiecze i płyny całkowicie odparują. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy do farszu jajko i mieszamy.

Empanadas to pierogi kuchni argentyńskiej, nadziewane różnymi farszami ale przeważnie mięsem z warzywami. Pierogi są duże a piecze się je w piekarniku lub głębokim oleju. Ja robię małe.Podajemy z ostrym sosem chilli lub zjadamy same.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)