Paneer jest rodzajem domowego twarogu wykorzystywanym szeroko w kuchni indyjskiej. Wytwarzany jest ze świeżego mleka krowiego zakwaszanego sokiem z cytryny lub limonki. Używany tradycyjnie w potrawach wegetariańskich typu curry, może być także smażony w panierce lub podpiekany.
Składniki
3 litry mleka (surowego, nie UHT)
6 łyżek soku z cytryny
lub 3 łyżki octu spirytusowego
Przepis jest bardzo prosty.
Najpierw gotujemy mleko na średnim ogniu. Im tłustsze mleko, tym lepszy będzie ser.
Używamy wiejskiego, niepasteryzowanego mleka od rolnika
Po zagotowaniu mleka, zmniejszamy ogień, dodajemy do niego sok z cytryny i cały czas mieszamy. Na każdy 1 itr mleka trzeba dodać 2 łyżki soku z cytryny.
Po kilku chwilach mleko powinno się ścinać, a w garnku pojawią się skrzepy . Kiedy mleko się zetnie, zdejmujemy garnek z gazu i studzimy w pokojowej temperaturze. Po ostudzeniu przelewamy powstałą masę przez gazę .
Odciskamy i zostawiamy na dwie, trzy godziny.
Na każdy litr mleka 1 kg obciążenia(!)
Więcej informacji na temat sera paneer"
https://en.wikipedia.org/wiki/Paneer
Kupiłam sobie formę do sera paneer. Używam jej również do robienia naszego białego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz