czwartek, 9 sierpnia 2018

Gravlax.............czyli peklowany łosoś ze Szwecji



1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g)
skórka otarta z cytryny
3 łyżki soli morskiej
1-2 łyżki brązowego cukru
50-75 ml wódki czystej
1/2 pęczka posiekanego koperku
biały pieprz,czarny pieprz 






Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą do dołu. 
Nacieramy solą, cukrem, chrzanem i skórką cytrynową, polewamy równomiernie wódką, posypujemy lekko białym i czarnym pieprzem. Na wierzch kładziemy cały posiekany koperek, lekko dociskając. 
 Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, (owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając). Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski. 
 Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy na minimum 3-4 dni. Można jeść już po 48 godzinach, j(a jednak gorąco polecam poczekać!)
Wodę wylewamy codziennie
Po 4 dniach odwijamy łososia, ściągamy dokładnie koperek i nadmiar przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym(!), przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki i serwujemy z dowolnym sosem lub samego.
Łososia  można przechować w lodówce, owiniętego ręcznikiem papierowym i folią spożywczą, nawet do 3 tygodni. (!)



Gravlax znane także w innych kuchniach jako (gravad lax, gravad laks, gravlaks, graavilohi, graavilõhe, graflax) jest potrawą z surowego łososia marynowanego w soli, cukrze i zielonym koperku. Wszelkie dodatki to już próby eksperymentów,  niepowtarzalny, oryginalny smak zapewni użycie tylko tych 5 składników.

Historia tej potrawy sięga czasów średniowiecza – rybacy szukali możliwości przechowania ryb i solonego łososia zakopywano w piasku – w wolnym tłumaczeniu gravlax to "zakopany" lub też "pogrzebany" łosoś.

To bardzo popularna przekąska w krajach skandynawskich. Pokrojoną w cieniutkie plasterki rybę podaje się na
ciemnym pieczywie, posypuje koperkiem i przyozdabia plasterkiem cytryny. Świetnie się komponuje z młodymi ziemniakami.

Należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:

– NIE KORZYSTAĆ Z MROŻONEJ RYBY!!!
– korzystać z ryby z pewnego źródła, tylko bardzo świeżej

– nie można przesadzić z ilością koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)