środa, 14 czerwca 2023

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)

 



250g mleka

50g świeżych drożdży

50g cukru trzcinowego lub 100 g erytrytolu

500g mąki orkiszowej lub pszennej razowej

1/2 łyżeczki soli

dżem do drożdżówek...... wg gustu :)

mleko lub roztrzepane jajko żeby pomalować wierzchy drożdżówek przed pieczeniem 


Do naczynia miksującego dodać: 250g mleka, 50g świeżych drożdży, 100 g erytrytolu  podgrzać 2min/37 stopni C/obr.1.

Dodać 50g miękkiego masła, 500 g mąki orkiszowej lub pszennej i 1/2 łyżeczki soli, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto przełożyć do miski, pozostawić do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 - 16 kawałków i robimy bułeczki, lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę na dżem....

Wierzch posmarować żółtkiem ze śmietaną.

Piec 15-20 minut w 160-180 stopniach Celsjusza – zależy od piekarnika.

Najlepiej sprawdza się wstawienie ciasta do 160 stopni, po 10 minutach zwiększam do 180. 





Wyjąć drożdżówki gdy zaczną się rumienić.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)