Ciasto:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki durum (semoliny)
1 łyżka oliwy z oliwek
125 ml ciepłej wody ( może ciut plus)
1 łyżeczka soli
Mieszamy składniki i ugniatamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
W razie potrzeby dodać albo więcej wody, albo mąki.
Ciasto uformować na kształt kuli, przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny, żeby troszkę "odpoczęło".
Nadzienie:
200 g gęstej śmietany 30% (creme fraiche)
lub pół na pół serka homogenizowanego i śmietany 30-tki
2 cebule średniej wielkości
250 g bekonu lub boczku cienko pokrojonego w słupki
sól i świeżo mielony pieprz
Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka,
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, posmarować creme fraiche, ułożyć cebulę i bekon, przełożyć na rozgrzany kamień lub blaszkę,
piec w piekarniku ok 10 minut. Brzegi ciasta powinny być ciemnozłote.
U mnie jeszcze z serem Munster...:)
Munster (ser)
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Munster - rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających, a także miękkich. Smak sera munster jest nieco kwaskowy. Ser ten charakteryzuje również aromatyczny zapach.