czwartek, 8 października 2015

Tarte flambe albo ................. Flammkuchen (Alsace)





Ciasto:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki durum (semoliny)
1 łyżka oliwy z oliwek
125 ml ciepłej wody ( może ciut plus)
1 łyżeczka soli



 Mieszamy składniki i ugniatamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
 W razie potrzeby dodać albo więcej wody, albo mąki.
 Ciasto uformować na kształt kuli, przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny, żeby troszkę "odpoczęło".





Nadzienie:
200 g gęstej śmietany 30% (creme fraiche)
lub pół na pół serka homogenizowanego i śmietany 30-tki
2 cebule średniej wielkości
250 g bekonu  lub boczku cienko pokrojonego w słupki
sól i świeżo mielony pieprz





 Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka,
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, posmarować creme fraiche, ułożyć cebulę i bekon, przełożyć na rozgrzany kamień lub blaszkę,
 piec w piekarniku ok 10 minut. Brzegi ciasta powinny być ciemnozłote.




U mnie jeszcze z serem Munster...:)




Munster (ser)

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
        


Ser munster
Munster - rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających, a także miękkich. Smak sera munster jest nieco kwaskowy. Ser ten charakteryzuje również aromatyczny zapach.

środa, 7 października 2015

Pierożki smażone w głębokim tłuszczu

2 szklanki mąki, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 łyżeczka soli, 
1 jajo, 
2 łyżki oleju, 
2 łyżki octu, 
2 łyżki masła.

Farsz jak na pierogi z mięsem lub mięso przyprawione jak na kotlety mielone.



 Wszystkie składniki ciasta wymieszać, dodając tyle ciepławej wody żeby ciasto było wolne i miękkie. 
Wałkować grubo ,bardzo grubo! wyciąć kółka... 
Nakładać farsz zaklejając lekko tylko w kilku miejscach. Jak pączki a nie jak w naszych pierogach. 
Wystarczy po prostu złapać w kilku miejscach. Wrzucać na gorący tłuszcz. Zrumienić z obu stron. 



Złote wyjmować i odkładać na papierowy ręcznik.

Zielone szparagi smażone na maśle ..............z bułeczką tartą i ulubionym sosem

2 pęczki zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony biały


Oczyścić szparagi delikatnie ścinając zdrewniałe  końcówki
Związane wsadzić do wysokiego garnka i dotować na małym ogniu.
Zielone będą gotowe po około 8, a białe po 10-15 minutach.
 Na dużej patelni rozgrzać masło i na gorącą wrzucić szparagi .
Smażyć przewracając lub podrzucając patelnią,posypać bułką tartą. Poczekać aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. 


Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
Podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym



Ciasteczka owsiano orzechowe......ze słonecznikiem




2 jajka
1 1/2 szkl płatków owsianych górskich 
3/4 szkl  orzechów włoskich posiekanych 
1/2 szkl słonecznika
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2/3 kostki masła
2 łyżki miodu 
1 łyżka mleka (może troszke wiecej)
1/2 łyżeczki sody( ciasteczka będą bardziej chrupkie)




Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz słonecznik (podpieczony na suchej patelni)
Dodajemy mąkę,cukier, cukier waniliowy,sodę i wszystko mieszamy


W osobnej misce  rozpuszczamy masło,oraz miód.
Wlewamy do suchych składników, wszystko mieszamy razem ,dodajemy łyżkę zimnego mleka i zagniatamy ciasto.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, bierzemy troszkę ciasta i formujemy kulkę, następnie dokładnie spłaszczamy,
 ciasto dobrze się formuje, nie kruszy się, jest plastyczne.  


Ciasteczka układamy w odstępach, bo troszkę podrosną.
Jeżeli nie chcemy by podrosły nie dodajemy sody.   





wtorek, 6 października 2015

Wytrawne muffiny z mięsem

Składniki:
 5 średniej wielkości ziemniaków,
1 cebula,
 1 łyżka oleju,
2-3 łyżki mąki,
sól, pieprz czarny 
1-2  jajka

 farsz:
 30-40 mięsa zmielonego
 1 cebula,
 sól, pieprz czarny 
1 jajko

i odrobina oleju do posmarowania foremek.
odrobina sera żółtego do posypania


Mięso  i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulą należy zemleć w maszynce. Ja preferuje mięso surowe! Zmielone i tak się usmaży....
Przyprawić do smaku. 
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
 Ja robie to w Thermomixie.


Foremki do muffinek smarujemy oliwą. Następnie do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ziemniaczanej masy
Na masie ziemniaczanej układamy 1-2 łyżki masy mięsnej.
Całość przykrywamy masą ziemniaczaną. Posypujemy serem lub nie.





Tak przygotowane muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
 i pieczemy do zarumienienia wierzchu (ok. 30-40 minut). 






Szynka drobiowa mielona....z szynkowaru

400 – 500 g fileta z indyka
2 piersi z kurczaka|opcja poniżej
2 udka kurczaka    |lub około 500-500 g mięsa z kurczaka lub indyka
2-3 łyżeczki  soli peklowej
1-2 łyżeczki soli (dosolic wg uznania!!!)
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mleka w proszku
2-3 łyżeczki żelatyny
50-100 ml wody 




Mięso umyć w zimnej wodzie i osuszyć. 
Filet z indyka, pokroić w  paski grubości około 1 cm.
Udka obrać ze skóry, oddzielić od kości i zmielić razem z mięsem z kurczaka w maszynce przez sitko o 5 mm oczku.



 Skórki ugotować do miękkości, zmielić.
 Cukier puder, sól, mleko i żelatynę wymieszać  z wodą. 
Pokrojone filety z indyka, zmielone mięso z kurczaka,sól peklową, wodę starannie wyrabiać  do uzyskania jednolitej masy,
mięso powinno puścić tzw "klej" 



Tak przygotowana masę włożyć do szynkowara wyłożonego workiem, zawiązać, zamknąć. 
Naczynie zamknąć,odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Następnie szynkowar umieścić w garnku z zimną wodą 
i podgrzewać do temperatury ok. 85°C (woda powinna delikatnie bulgotać).



 Szynkę  pażyć  1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąc ,schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 12 godzin. 
Jeśli szynkę trudno wyjąć z naczynia, można na chwilę obłożyć szynkowar sciereczką zamoczoną we wrzątku
 lub wstawić pod kran z ciepłą wodą..




Pizza domowa...................z ulubionymi dodatkami

1 kg maki pszennej lub wloskiej maki typu “00”
lub 800 g maki pszennej plus 200 g maki z pszenicy durum
1 plaska lyzka drobnej soli morskiej
2 saszetki po 7 g suszonych drozdzy
1 lyzka cukru
4 lyzki oliwy extra virgin
650ml cieplej (ale nie goracej) wody




Wymieszac w kubeczku drozdze, 
cukier, wode i oliwe i odstawcie na pare minut, a nastepnie wlejć do dołka z mąki.
 Zagarnąć make z brzegów dołka do srodka, mieszajac z płynem aby wszystko ładnie się połączyło.
Wyrabiać az powstanie gladkie, sprezyste, lśniące ciasto. 
Uformowac z ciasta kule i włożyć do posypanej maką miski. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godz
Ta ilosc ciasta wystarczy na mniej wiecej 6 do 8 sredniej wielkosci spodów do pizzy.
Ciasto można zrobić z 1/2 składników lub reszte  zamrozić!





Uwaga!
Ciasta na pizze sie nie wałkuje tylko rozciąga !!!

Z ciasta formujemy kule, ktore rozciągamy i formujemy na płaski placek podsypując mąką.



Sos i dodatki pozostawiam Wam do wyboru i ... kochani pizza to tylko kilka składników i troche 
sera!!!





Ja robie pizzę w automacie do tart i pizzy ...




Powyżej tarte flambee

Konfitura z ciemnych winogron,jabłek i.........orzechów włoskich



2 kg ciemnych winogron (polskich)
1 kg jabłek
1 1/2 kg  cukru (zależy od winogron)
100 g włoskich orzechów
wanilia i cynamon (opcja)





Orzechy włoskie kruszymy drobniutko.
Winogrona umyc, wrzucić do garnka i gotować na razie bez cukru około 30-40 min.
Następnie przetrzeć przez sito. Co jakiś czas zgarnąć także konfiturę ze spodu sitka.Dodać cukier.




Jabłka zetrzeć na "grubym" tarku , dodać do winogron.
Całość  przykrywamy przykrywką i powoli prażymy ok. 2 godzin.
Dodać orzechy na 10 min przed koncem gotowania,doprawic jeszcze wanilią i cynamonem do smaku.
Gorącą masę przełożyc do wypażonych słoików
i dobrze zakręcić.




Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)