wtorek, 6 października 2015

Konfitura z ciemnych winogron,jabłek i.........orzechów włoskich



2 kg ciemnych winogron (polskich)
1 kg jabłek
1 1/2 kg  cukru (zależy od winogron)
100 g włoskich orzechów
wanilia i cynamon (opcja)





Orzechy włoskie kruszymy drobniutko.
Winogrona umyc, wrzucić do garnka i gotować na razie bez cukru około 30-40 min.
Następnie przetrzeć przez sito. Co jakiś czas zgarnąć także konfiturę ze spodu sitka.Dodać cukier.




Jabłka zetrzeć na "grubym" tarku , dodać do winogron.
Całość  przykrywamy przykrywką i powoli prażymy ok. 2 godzin.
Dodać orzechy na 10 min przed koncem gotowania,doprawic jeszcze wanilią i cynamonem do smaku.
Gorącą masę przełożyc do wypażonych słoików
i dobrze zakręcić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)